Tudi Madžari imajo elektro skuter

7. 2. 2013
Deli

Iz sosednje Madžarske prihaja novica o skorajšnjem pričetku proizvodnje zložljivega elektro skuterja. 

Kdor misli, da naši vzhodni sosedi niso narod motoristov, se vsaj malce moti. Od tam prihaja kar nekaj svetovno uspešnih motošportnikov, predvsem spidvejistov, da so motociklizmu predani vsaj malenkost bolj kot Slovenci pa dokazje tudi dejstvo, da oni imajo dirkališče na katerem se odvijajo dirke Formule 1, do začetka devetdesetih let pa so tam potekale tudi dirke za svetovno prvenstvo v motociklizmu na katerih so se dokazovali legendarni Mick Doohan, John Kocinski, Eddie Lawson in drugi.

No in ker Madžari vsekakor so in hočejo še naprej biti motoristi, so izdelali tudi električni skuter in sicer pod okriljem neprofitne organizacije, ki svoje delo posveča razvoju okolju prijaznih vozil.

Antro Grupa se je s projektom Moveo ukvarjala zadnjih pet let in razvila skuter, ki je po njihovih besedah dovolj dovršen, da ga lahko končno ponudijo tudi kupcem. Tehnični podatki navajajo, da skuter z dvema elektromotorjema tehta samo 25 kilogramov, leti s hitrostjo 45 km/h in ima z enim polnjenjem baterij doseg 35 kilometrov. Baterije se polnijo le eno uro, ker pa je skuter tudi zložljiv, ga lahko mirno odpeljete tudi v svojo pisarno in ga tam napolnite na stroške firme.

Če so tehnični podatki povsem obetavni, pa oblika in videz tega skuterja ni ravno posrečena. Dizajn je sicer pogojen tudi z zgradbo skuterja, ampak vseeno ... Saj bodo madžarski oblikovali takrat, ko bodo pozabili na vse Trabante, Wartburge in Tavrie, ki so jih žal morali voziti do nedavnega, zmogli narisati tudi kaj očem in želodcu manj škodljivega. Lahko pa tudi da bo komu všeč.

Trentno Antro Grupa še išče zainteresiranega poslovnega partnerja, ki bi na zahodu države te skuterje tudi sestavljal, govori pa se o ceni okrog 3.000 evrov za kos.

Še kdo meni, da je Tomosov električni skuter smešen?

MaT

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol