Video: Kako smo vozili najdražji in najboljši serijski motocikel

14. 6. 2018 | Peter Kavčič
Deli

Motocikel, ki je narejen ročno v športni delavnici BMW Motorrad, je največ, kar lahko vi kot motorist, ki nimate podpisane pogodbe z ekipo v razredu superbike ali MotoGP, dejansko kupite. To je trenutno najzmogljivejši serijski motocikel na svetu. In da, vožnja z njim je bila nepozabna! Upam, da nekaj teh občutkov začutite tudi v tem videu, sicer pa si celoten test lahko preberete v junijskem Avto magazinu.

Za začetek naj na kratko povem, zakaj je ta motocikel tako poseben. Najprej je tu njegova masa. Suh tehta neverjetnih 146 kilogramov, in to zaradi okvirja in koles iz ogljikovih vlaken.

Okvir je težak samo 7,4 kilograma. Kolesa so lažja za 30 odstotkov, njihov vpliv prek žiroskopskih sil pa je manjši za kar 40 odstotkov, kar se seveda občuti v vožnji kot izjemna lahkotnost pri zaviranju, pospeševanju in spreminjanju smeri. Celoten motocikel, ki ga poganja vrstni štirivaljnik in zmore 215 'konjev' ter se zavrti vse do 14.500 vrtljajev, je za kar osem kilogramov lažji od tovarniškega dirkalnika za superbike in samo tri kilograme težji od dirkalnikov za MotoGP. Zato pravim, da je vreden vsakega od 80.000 evrov in mu lahko rečem tudi črni diamant.

No, več pa v videu:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"