Vodik res tako kmalu?

2. 4. 2008
Deli

Gorivne celice, vodik v motorju? Znanstvena fantastika? Niti ne, če opazujete kaj razmišljajo veliki štirje Japonci. Ta hip so šli najdlje pri Hondi, Yamahi in Suzukiju. Prav Suzuki pa je predstavil konceptni motocikel Crosscage, ki naj bi zmogel zapeljati tako hitro kot današnji 125 kubični motocikli. Seveda ob tem, da bo iz izpušne cevi namesto smrdljivih plinov hlapela le še čista voda.

Yamaha je svoje zamisli in načrte razkrila s skuterjem EVS-22, ki je primerljiv s tem kar zmorejo 50 kubični dvokolesniki.

Ob dejstvu, da se že pojavljajo črpalke s tovrstnim gorivom je le vprašanje kako hitro se v resnici lahko zgodi prehod na vodik, kot glavno alternativno gorivo za motorje z notranjim izgorevanjem? Bo industrija in trgovina z gorivom sploh sledila tehnološkemu napredku, ki ga pospešeno razvijajo proizvajalci motociklov in avtomobilov. Še to, ne bodite presenečeni, če bodo med evropejci prvi pokazali svojo vizijo pri BMW-ju. Ti že lep čas na glas govorijo, da je po njihovem prav vodik gorivo prihodnosti.

PEK