Vožnja uglednih gospodov za boj proti raku - šestič

27. 9. 2018
Deli
Vožnja uglednih gospodov za boj proti raku - šestič

Pred nami je že šesta Vožnja ugled­nih džentelmenov – kar bi bil prevod avstralskega poimenovanja The Distinguished Gentleman's Ride (DGR). Gre za dobrodelno druženje, ki se zgodi na isti dan po vsem svetu. Tako se na isti dan z istim razlogom, opozarjanje glede raka na prostati, v več kot 90 državah in več kot 580 mestih zbere 100 tisoč moških.

Udeleženci te vožnje se primerno uredijo in oblečejo. Nadenejo si polikane suknjiče, zavežejo kravate in zajahajo svoj klasični ali predelani motocikel.


Udeleženci dogodka še najbolj spominjajo na utrinek iz britanskega podeželskega kluba, kamor zahajajo lordi s svojimi damami. S svojo vožnjo in pojavo želijo opozoriti in ozavestiti javnost o moških boleznih, predvsem raku prostate. Bolezni, ki ima, če se pravočasno odkrije, spodbudno napoved. Poleg tega ima dogodek dobrodelno noto, saj zbirajo sredstva za raziskovanje raka prostate.


Ideja za organizacijo DGR se je leta 2012 rodila v Avstraliji. Skupina motoristov iz Sydneyja je ob pogledu na fotografijo Dona Draperja, glavnega junaka televizijske serije Oglaševalci, ki stoji ob klasičnem motociklu v svoji najboljši obleki, dobila navdih za tematsko vožnjo. Na zemljevidu mest, ki gostijo džentelmansko vožnjo, se je leta 2013 znašla tudi Ljubljana.

 

Tradicionalno DGR povezujemo z edinimi primernimi ljudmi, Društvom onkoloških bolnikov Slovenije, ki dogodku doda težo in razumevanje, zakaj se pravzaprav družimo. Člani društva nam predstavijo tudi svoj vidik te zahrbtne moške bolezni. Medijski sponzor je že drugo leto zapored Rock radio, ki poskrbi, da se za dogodek sliši daleč naokrog.

 

V nedeljo, 30. septembra, se bo dogodek začel ob 11.00 v ljubljanski Lepi žogi (ob parku Tivoli), ob 12.00 pa bodo udeleženci zajahali motocikle in se v počasni vožnji odpeljali proti Kamniku. Predviden prihod v stari del Kamnika (caferacer kavarnica na Glavnem trgu) je ob 13.00. Tam boste v vrvežu doživeli utrip klasičnih in predelanih motociklov, elegantnih dam in gospodov, utrip dobrodelnosti, ki na isti dan preveva po vsem svetu. Lepo vabljeni!

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"