Vzpon na Pikes Peak je najhitreje prevozila Aprilia

Aprilia Tuono Factory je motocikel, ki si trenutno lasti rekord najhitrejšega vzpona na znamenito vzpetino.

Minuli konec tedna se je v Coloradu odvil 97-ti dirkaški vzpon na znameniti Pikes Peak.

Zmaga v 'heavyweight' kategoriji je letos pripadla Apriliji, dirkač Rennie Scaysbrook pa je z Aprilio Tuono Factory za pet sekund izboljšal tudi prejšnji rekordni čas za to kategorijo. S časom 9:44:963 se je Aprilia zapisala v zgodovino te dirke, sam Rennie pa je svoj prejšnji rezultat izboljšal za 14 sekund.

Spektakularni dogodek je letos zasenčila tragična nesreča Carlin Dunne-a, ki je po padcu tik pred koncem treninga utrpel prehude poškodbe, da bi mu reševalci, ki so ga takoj odpeljali v bolnišnico, pomagali preživeti.

Prav pokojni Dunne in Scaysbrook sta veljala za favorita letošnje dirke, za naskok na vrh pa sta oba uporabljala italijanski motocikel z V4 motorjem. Kot pravi Scaysbrook je pokojnega Dunne-a na tej dirki smatral kot svojega mentorja, saj mu je vse od leta 2016, ko je tu prvič nastopil, pomagal z nasveti in izkušnjami, ki jih je pridobil kot eden najuspešnejših tekmovalcev na tej dirki.

Aprilia Tuono V4 1100 je vsekakor motocikel presežkov, tako tehničnih kot tudi elektronskih in oblikovalskih. Sofisticirana elektronika že v serijskem paketu vključuje APRC, cornering ABS, quickshifter, lap-timer in tempomat. Serijski motocikel razvije 175 'konjev', v kombinaciji s športnim okvirjem in vhrunskimi komponentami pa je prav ta motocikel prepoznaven kot eden najbolj adrenalinskih in dovršenih motociklov

V znak počastitve letošnjega uspeha na dirki na Pikes Peak, je Aprilia že ponudila omejeno serijo modela Tuono Summit Attack. Prvi primerki bodo do kupcev prišli že v tem mesecu, izdelanih pa bo vsega skupaj le 25 kosov. Prav vsi bodo rezervirani za ameriške kupce.
 
F

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"