Zamenjave za Rossija še ni, kaj lahko pričakujemo

11. 6. 2010
Deli

Po padcu svetovnega prvaka prvenstva MotoGP Valentina Rossija še vedno ni povsem jasno, koliko dirk bo priljubljeni Vale izpustil, niti kdo ga bo zamenjal.

Kot je povedal šef ekipe Fiat Yamaha, Davide Brivio, je za razmišljanje okrog Rossijeve menjave še prezgodaj. Najverjetneje bodo naslednje dve dirki nastopali samo z enim dirkačem (Lorenzom), saj pravila dovoljujejo, da se dirkač ne udeleži dveh zaporednih dirk, nato pa mora moštvo poiskati zamenjavo.

Kot pravijo dobro obveščeni viri nihče iz moštva ne želi niti razmišljati o tem, da bi Rossi izpustil večji del sezone, a ker po najbolj črnih napovedih njegovo okrevanje lahko traja tudi štiri mesece, bo najverjetneje potrebno poiskati zamenjavo. Kot je povedal Brivio bi v tem primeru v moštu še najraje videli, da bi Lorenzo nastopal sam, a pravila in Yamaha zahtevajo drugače.

Neuradno se sicer govori, da bi lahko sedež prve tovarniške Yamahe zasedel Ben Spies, ki trenutno vozi v istem razredu satelitsko Yamaho, res pa je, da je to predvsem stvar pogodb in pa tudi marketinga.

Glede na to, kako se razpleta situacija okrog Valentina vse kaže, da bo letošnji naslov prvaka najverjetneje osvojil španec. Največje možnosti imata seveda Lorenzo in Pedrosa, ki sta trentuno v skupnem seštevku na prvem in drugem mestu.

Zadnji in za zdaj edini španski naslov svetovnega prvaka v tem razredu je bil osvojen leta 1999, ko je največ točk zbral Alex Criville s takrat še 500 kubično Hondo. Ironično je tudi takrat njemu uspelo osvojiti naslov prvaka predvsem po zaslugi padca (na treningu) avstralca Micka Doohana v Španiji. Doohan je pred tem osvojil pet naslovov prvaka, Crilivle pa je bil skoraj ves čas njegov moštveni kolega.

Pa naj še kdo reče, da se zgodovina ne ponavlja . .

MaT

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel