Shoei X-SPR - pri razvoju sta imela glavi zraven tudi dva slavna dirkaška brata

Shoei je predstavil novo dirkaško čelado X-SPR, ki izpolnjuje tudi stroge zahteve FIM-a. Predvidena je kot naslednik modela  X-Spirit III, vendar je razvita popolnoma na novo.

Shoei X-SPR - pri razvoju sta imela glavi zraven tudi dva slavna dirkaška brata (foto: shoei) shoei
23. 6. 2022

Čelada Shoei je X-SPR je izdelana po trenutno najbolj zahtevnih in najnovejših standardih ECE 22.06, hkrati pa je kot je omenjeno v uvodu pridobila tudi certifikat FIM-a, kar pomeni, da je čelada pripravljena za uporabo na dirkah. Kot smo pri Shoei že vajeni je tudi novi X-SPR odlično prezračevana čelada, saj ima kar sedem vstopnih mest za svež zrak, ter šest izstopnih mest. Sama oblika čelade je v primerjavi s predhodnikom precej spremenjena, najopaznejša pa je sprememba spojlerja, kjer so kot inovacijo predstavili dva kanala, ki poskrbita za še več stabilnosti čelade pri najvišjih hitrostih.

Vizir ima dvojno varovano zapiranje, povečano je vidno polje, lažje pa bo tudi rokovanje s čelado in odpiranje ter zapiranje vseh zračnikov. V čeladi je tudi predprirava za vgradnjo sistema za pijačo. Na voljo bo tudi različica X-SPR Pro pri kateri je še posebej pomembna njena modularnost, saj se lahko sestavi iz komponent različnih velikosti in si tako idealno prilagoditi notranjost čelade. Čelada tehta od 1.386 do 1.450 gramov.

Aerodinamika je seveda optimizirana v zračnem tunelu, tekom razvoja pa sta izkušnje s steze oblikovalcem sporočala tudi ambasadorja znamke Shoei, slavna dirkaška brata Marc in Alex Marquez.