Koliko časa potrebujete za napolnitev izpraznjenega akumulatorja? Tu je odgovor

Obstajajo nekatera priporočila, ki pa so odvisna od številnih dejavnikov.

Koliko časa potrebujete za napolnitev izpraznjenega akumulatorja? Tu je odgovor (foto: Profimedia) Profimedia
22. 12. 2022

Akumulatorji spadajo med tiste komponente, ki ob nastopu zimskih temperatur najhitreje pokažejo svoje slabosti. Še posebej, če avtomobila niste vozili dlje časa, zagonski akumulator pa je že ob koncu svoje življenjske dobe (ta v povprečju znaša nekje med tremi in petimi leti), ne bodite presenečeni, če se boste nekega jutra zbudili, ob odhodu v službo pa motorja avtomobila ne boste mogli zagnati. Verjetno je kriv izpraznjen akumulator.

Do izpraznitve lahko pride zaradi več razlogov (poleg starosti tudi vključeni žarometi ali radio oziroma kak drug porabnik elektrike v kabini), če akumulator ni povsem iztrošen ali uničen, pa ga je mogoče napolniti, ali s pomočjo prenosne baterije, namenjene prav tovrstnim primerom, ali po starem s pomočjo zagonskih kablov, povezanih z akumulatorjem drugega vozila. Ta mora biti vsaj približno tako zmogljiv kot akumulator vozila, katerega motor poskušate zagnati, imeti isto napetost, kabli pa morajo biti ustreznega premera (vsaj 16 mm2). Seveda je nujno biti pozoren tudi na pravilne pole oziroma ozemljitev.

Če vam to uspe, se je z vozilom nujno odpraviti na pot. A kako dolga mora biti, da se bo akumulator napolnil do polne zmogljivosti? Natančne številke ni mogoče določiti, strokovnjaki (med drugim tudi nemška avtomobilska organizacija ADAC) priporočajo, da vožnja traja vsaj med pol ure in uro. To še posebej velja upoštevati v primeru, da se z vozilom ne vozite ravno pogosto.

Preberite še: Porsche povečuje vlaganja v sintetična goriva, uporaba vse bolj smotrna

Na to, koliko časa je treba voziti, da se bo akumulator napolnil, vpliva več dejavnikov, predvsem zmogljivost akumulatorja (dizli in avtomobili z večjimi motorji uporabljajo večje zagonske akumulatorje), zmogljivost alternatorja, ki skrbi za njegovo napajanje, in zunanje temperature - nižja, kot je temperatura, dlje časa bo trajalo polnjenje. Seveda je treba upoštevati tudi, koliko dodatnih porabnikov je vklopljenih v tem času (ogrevanje, sedeža, svetila, ventilator ...). Vsekakor je treba omeniti, da naj bo vožnja v tem času enakomerna, umirjena, brez nepotrebnega priganjanja vozila in posledičnega dvigovanja motornih vrtljajev, zaradi česar je najbolje, da se z vozilom odpravite na avtocesto.