To opravilo vam vzame le nekaj trenutkov, če odlašate pa vam lahko zelo oteži vožnjo

27. 5. 2024 | Avto magazin
Deli
To opravilo vam vzame le nekaj trenutkov, če odlašate pa vam lahko zelo oteži vožnjo (foto: Profimedia)
Profimedia

Vidljivost iz avtomobila je eden izmed najbolj pomembnih vidikov vožnje.

Izrabljeni brisalci - kako prepoznati, da so pri koncu?

Izrabljeni brisalci lahko bistveno zmanjšajo vidljivost med vožnjo v dežju ali snegu, kar poveča tveganje za nesrečo. Pravočasna menjava brisalcev zagotavlja jasno vidljivost in varno vožnjo. Če opazite "črtanje" ali puščanje sledi na vetrobranskem steklu, hrupno delovanje brisalcev ali neenakomerno brisanje oziroma preskakovanje, je čas za zamenjavo.

Potrebni pripomočki za zamenjavo brisalcev: Preden začnemo, preverimo, kaj potrebujemo: novi brisalci (pravilne velikosti za vaše vozilo), čistilo za vetrobransko steklo in mehko krpo.

Profimedia

Koraki za zamenjavo brisalcev

Prvi korak je, da dvignete ročice brisalcev stran od vetrobranskega stekla, kar omogoča enostaven dostop do brisalcev. Nekateri avtomobili imajo zaklepni mehanizem, ki ga je treba sprostiti. Nato pazljivo preverite, kako so stari brisalci pritrjeni. Običajno imajo zaponko ali zaklep, ki ga morate pritisniti ali potegniti, da sprostite brisalec.

Ko je zaklep sproščen, nežno povlecite brisalec stran od ročice. Vzemite novi brisalec in ga poravnajte z ročico. Pritrdite ga v nasprotni smeri, kot ste odstranili starega, dokler ne zaslišite klika, kar pomeni, da je brisalec varno pritrjen. Ponovite postopek na drugi strani. Spustite ročice brisalcev nazaj na vetrobransko steklo in jih preizkusite. Vklopite brisalce in opazujte, ali delujejo gladko in učinkovito brez puščanja sledi ali hrupa.

Nasveti za daljšo življenjsko dobo brisalcev

Katja Štingl

Redno čiščenje vetrobranskega stekla in brisalcev pomaga odstraniti umazanijo in ostanke, ki lahko poškodujejo gumo brisalcev. Zamenjajte brisalce vsaj enkrat na leto ali takoj, ko opazite znake obrabe. Namenite nekaj več denarja za nakup kakovostnih brisalcev, ki so prilagojeni za vaše vozilo in vremenske razmere.

Zamenjava brisalcev je, kot lahko vidimo, enostavna naloga, ki jo lahko opravite sami in tako prihranite čas in denar. Sledite opisanim korakom in poskrbite, da boste vedno pripravljeni na kakršnekoli vremenske razmere. Redno vzdrževanje vašega vozila je ključ do varne in udobne vožnje. Ne pozabite, varnost na cesti je na prvem mestu!

Preberite še: