Nasveti za zimsko opremo in vožnjo

Približuje se zima in z njo obdobje, ko moramo ustrezno poskrbeti za svojega jeklenega konjička. Najbolj pomembno je, da se vozimo z ustrezno zimsko opremo, ki je v Sloveniji obvezna od 15. novembra do 15. marca. Preberite si nekaj koristnih nasvetov, ki smo jih na to temo pripravili v uredništvu Avto magazina.

3. 11. 2007

Zakon v Sloveniji

V Sloveniji (izjema je del ob obali) je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca. V tem obdobju moramo imeti na jeklenih konjičkih nataknjene zimske gume s profilom najmanj tri milimetre ali letne gume in verige v avtomobilu oziroma nameščene na gumah, če vremenske razmere to zahtevajo. Če proizvajalec ni določil drugače, morajo biti vse gume enako velike ter enake vrste in zgradbe. Globino profila lahko najustrezneje preverite kar s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok prav tri milimetre.

Spoznajte svoje gume

Pri gumah je še kako pomembna starost, saj postaja guma s staranjem slabša in manj varna. Strokovnjaki priporočajo, da gume, letne ali zimske, zamenjamo na vsakih šest do osem let. Koliko je guma stara, nam pove oznaka DOT na njej. Gume, ki so bile narejene po letu 2000, imajo v oznaki štiri številke, tiste, ki so bile narejene pred tem datumom, pa imajo trimestno oznako. Na primer: če je na gumi oznaka DOT 5206, pomeni, da je bila guma narejena v 52. tednu leta 2006.

Gumarske storitve

Nekateri gumarski proizvajalci prodajajo svoje izdelke tudi prek interneta, na svetovnem spletu pa so tudi neodvisne prodajalne. Pri nakupu prek interneta velja velika mera previdnosti. Priporočamo, da ne kupujete gum neznanih proizvajalcev in pri dvomljivih ponudnikih. Vzemite si čas in se prek forumov pozanimajte o izkušnjah preostalih kupcev z izbrano spletno trgovino (plačilo, dostava, kakovost storitve …). Spletne trgovine so v določenih primerih lahko cenejše od običajnih trgovin.

Nasveti za zimsko vožnjo

  • Izogibajte se sunkovitemu sukanju volanskega obroča, saj s tem povečate nevarnost zdrsa.
  • Pred ovinkom prilagodite hitrost razmeram na cesti in zapeljite skozi ovinek tako, da ne odstopate od smeri vožnje, posebej pa bodite pozorni na mostovih in nadvozih, kjer se ponavadi nabira led.
  • Če obtičite v snegu, ne pritiskajte na plin, ampak avtomobil nežno zazibajte (še prej odstranite sneg okoli koles) in poskušajte speljati čim bolj nežno.
  • Če vas začne v ovinku zanašati, ne zavirajte z vso silo, ampak poravnajte avtomobil, tako da popravite volan, pri stabiliziranju (prenosu mase) pa koristi tudi dodajanje plina.
  • Proizvajalci gum svetujejo uporabo zimskih gum, ko zunanja temperatura pade pod 7 °C.

Preberite tudi . .

spletno stran policije