Če boste upoštevali TOLE, se bo vaš avtomobil vedno svetil kot nov!

29. 8. 2022
Deli
Če boste upoštevali TOLE, se bo vaš avtomobil vedno svetil kot nov! (foto: Matic Kosmač KCC)
Matic Kosmač KCC

Avto je postal naše ogledalo, in če nam v jeklenem konjičku uspe vzdrževati red in čistočo, to veliko pove o naših osebnih vrlinah ... Preberite, kaj morate narediti, da se bo vaš avto ves čaš svetil kot nov!

Dandanes velik del življenja preživimo v avtomobilu. Bodisi med vožnjo v službo, po popoldanskih opravkih ali prostočasnih aktivnostih. Avto je tako postal naše ogledalo, in če v svojem jeklenem konjičku uspemo vzdrževati red, to veliko pove o naših osebnih vrlinah. Prav zato smo se obrnili na strokovnjaka detajlinga Matica Kosmača, ki je z nami delil nekaj nasvetov, s pomočjo katerih bo vaš avtomobil ves čas urejen in čist.

"Saj imamo doma tudi radi pospravljeno, zakaj ne bi imeli pospravljenega še avtomobila," se sprašuje Matic in njegovo vprašanje je povsem na mestu.

Tu je nekaj preprostih trikov, s katerimi bo skrb za jeklenega konjička enostavna kot še nikoli prej: 

1. Plastike na armaturi ne mažite s svetlečimi spreji za armaturno ploščo.

Ti razžirajo plastiko in skrbijo, da se nanje prijemlje umazanija.

2. Enkrat letno obiščite profesionalni servis in avtu privoščite vsaj globinsko čiščenje notranjosti.

S tem se boste znebili neprijetnega vonja in globinsko očistili sedeže, v katerih se skozi vse leto nabira umazanija. Priporočam tudi vsaj osnovni tretma, s katerim zaščitite površino avtomobila in se znebite zračne rje.

3. Usnjene sedeže lahko kaj hitro umažete s kavbojkami ...

Sploh če je usnje belo, se bodo sedeži čez čas zagotovo obarvali.

"Največja napaka je, če usnje namažete z kremami za roke. Usnje ni koža, danes gre za industrijsko obdelano površino, ki ne vpije več kreme. S kremo tako le namastimo sedeže in poskrbimo za dodatno umazanijo, oporne stranice pa se bodo zaradi vlage začele posedati. Usnje ne bi smelo imeti sijaja, to je posledica umazanije. Usnje bi moralo imeti mat izgled," svetuje strokovnjak.

4. Tekstilne sedeže zaščitite pred znojem ali morsko soljo.

Kadar preznojeni sedete v avtomobil, ali sedeže zaščitite z brisačo, ki ste jo poprej uporabili, ko ste prišli z morja? S tem sedežem naredite medvedjo uslugo.

5. "Svojim otrokom bi raje vsakih 15 minut ustavil avtomobil, da bi pili in jedli, samo zato, da se ne bi prehranjevali v avtu," ...

... z nasmeškom pove Matic, ki svetuje, da se v avtomobilu ne prehranjujte, če je to le mogoče. Hrana lahko umaže sedeže, česar potem ni enostavno očistiti. V kolikor polijete mleko, bo vstopilo v izolacijo pod preprogo, se sčasoma sesirilo in edina rešitev bo popolna menjava tapet.

6. Pasje prijatelje vozite v za to primernih boksih.

S tem boste zaščitili sedeže v avtomobilu in se znebili neprijetnega vonja, s tem pa boste svojega pasjega prijatelja le še dodatno zaščitili.

7. Klasičnih dišav ne postavljajte na armaturno ploščo.

V številnih se namreč nahajata raztopina in alkohol, ki uničujeta plastiko.

8. Armaturno ploščo ...

... namesto z vlažilnimi robčki, ki vsebujejo alkohol in sčasoma posivijo plastiko, obrišite s suho mikrofibro.

"V odnosu do avtomobila je potrebno spremeniti le nekaj malenkosti, pa bo tudi izgled avtomobila povsem drugačen," za konec še polaga na srce strokovnjak detajliranja.

Za več informacij o negi avtomobila odklikajte na tale članek.

Preberite še: Kdo bi si mislil, da je prav to najljubša znamka britanske kraljice Elizabete II

Priporočamo tudi: Ta brutalno dober športni avtomobil vozi Jure Košir (in nikoli ne uganete, kakšna je njegova CENA)!