Nesreča nikoli ne počiva

Obrabljen rek, toda v prometu še kako resničen. Zavedajte se, da se vam lahko na cesti v vsakem trenutku zgodi nesreča, zato bodite nanjo pripravljeni.

16. 4. 2009

Zavarovanje na papirju

Vsak registriran in za vožnjo v prometu uporabljen avtomobil mora imeti sklenjeno obvezno zavarovanje avtomobilske odgovornosti (AO). To zavarovanje krije škodo, ki jo je povzročitelj prometne nesreče nenamerno povzročil drugim udeležencem (ali stvarem, objektom . . ) s svojim vozilom.

Po tej polici so pri prometni nesreči s telesnimi poškodbami sopotniki v vozilu upravičeni do odškodnine, ki bi jo moral povzročitelj, če vozila ne bi imel zavarovanega, plačati sam iz svojega žepa.

Če ima voznik sklenjeno zavarovanje AO+ in je utrpel telesne poškodbe, lahko prav tako zahteva denarno odškodnino. V primeru takšne nezgode je zelo priporočljivo poklicati policijo, da o nesreči napiše zapisnik. Ta je namreč pomemben dokument pri zahtevku za izplačilo odškodnine.

Svetujemo vam, da se pri zavarovanju vozila pozanimate o možnostih zavarovanja potnikov in voznika. Morda ste popolnoma zdravi in zaradi tega ne pomislite na dodatno zdravstveno zavarovanje, ki pa vam lahko pride zelo prav, če se v prometni nesreči poškodujete.

Pomislite, da vas lahko zdravljenje v bolnišnici stane veliko denarja, zato se rajši zavarujte. Preden se podate na cesto, pa vsekakor preverite, ali je vaš avtomobil ustrezno opremljen s pa-ketom prve pomoči, varnostnim trikotnikom, žarnicami, odsevnim jopičem …

Trezni

Za volan lahko sedemo le trezni in brez vpliva opojnih substanc. Toda mnogi tega ne upoštevajo. Na cesti so tako smrtna nevarnost zase in za druge udeležence. Poleg tega zavarovalnica ne krije nobene škode, če nesrečo povzročimo opiti.

Predstavljajte si, da se zaletite v tovornjak, ki prevaža povsem nove avtomobile, katerih vrednost je lahko tudi pol milijona evrov. Koliko časa jih boste odplačevali? Ne samo, da lahko pozabite na zavarovalnino, poškodovani v nesreči vas lahko tudi tožijo. Verjemite, tožbo boste zelo zelo verjet­no izgubili. In na koncu ne samo bankrotirali, ampak morda pristali tudi za zapahi.

Zavarovanje tudi na cesti

Tako, avtomobil je ustrezno zavarovan, za volanom smo trezni, pa se nam zgodi nesreča. Kako ravnati?

Po nesreči je treba čim hitreje zavarovati kraj nesreče in tako preprečiti nova trčenja (recimo nalet). Čim hitreje je treba tudi pomagati poškodovanim (če so) in poklicati pomoč. Številki za klic v sili sta 112 in 113.

Kdo je kriv?

Tudi če ste prepričani, da ste zakrivili nesrečo ali da ste povsem nedolžni, tega ne priznajte pred temeljitim razmislekom. Lahko se zgodi, da ste spregledali prometni znak, da je kdo napačno ravnal v križišču ali da je bil na cesti oljni madež.

Zaradi ugotavljanja krivde in razjasnit­ve okoliščin nezgode je priporočljivo, da nesrečo fotografirate z več zornih kotov. Tudi poškodbe. Danes ima fotoaparat že skoraj vsak mobilnik. Izkoristite ga. Od prič in so­udeležencev pridobite pomembne podatke o kontaktih ter zavarovalnici. Nujno izpolnite evropsko poročilo o nesreči.

Če se udeleženci ne morete sporazumeti o krivdi, če se je v nesreči kdo poškodoval, če je večja gmotna škoda, pokličite policijo. Može v modrem pokličite tudi, če je v prometni nesreči udeleženo vozilo s tujo registrsko označbo. In tudi, če imate vozilo kupljeno na lizing.

Preventiva

Vložite denar v varnostno opremo avtomobila in pripomočke, kot je prostoročni sistem telefoniranja. Tudi elektronski stabilizacijski sistem se vam mogoče zdi nepotreben strošek, toda z njim lahko avtomobil prepreči marsikatero nesrečo. Predvsem pa vozite po predpisih, prijazno do drugih udeležencev v prometu, previdno in trezno. Srečno!

Podrobnejše informacije o zavarovanju avtomobila najdete na spletnih straneh zavarovalnic.

(www.svetovalnica.net)