Ni samo nekulturno, ampak tudi nevarno. In lahko počaka

Uživanje hrane med vožnjo je motnja, ki odvrača voznikovo pozornost in podvoji tveganje za prometno nesrečo.

Strokovnjaki za varnost v cestnem prometu večkrat pozivajo voznike, naj se izogibajo uživanju hrane in pijače, ko so za volanom. Po nedavnih raziskavah gre namreč za motnjo, za katero ocenjujejo, da podvoji voznikovo tveganje, da bo udeležen v prometni nesreči.

Med vožnjo se moramo torej izogibati motečemu dejavniku, kot sta prehranjevanje in pitje, zato ker vse, kar odvrne našo pozornost od upravljanja vozila, poveča tveganje za trčenje. Vendar pa preveč voznikov odvijanja peciva, srkanja vroče kave ali pitja soka iz velike embalaže ne vidi kot težavo oziroma motnjo.

Vožnja je namreč že sama po sebi dovolj zapletena naloga. Če poskušamo sočasno začeti kar koli drugega, je pot bolj tvegana, ker nismo popolnoma usmerjeni na vožnjo. Če gre potem kaj narobe, se bomo najverjetneje odzvali počasneje, ker je naša pozornost usmerjena drugam, in ko se odzovemo, se moramo ukvarjati tudi s hrano ali pijačo.

Zato ni odveč nekaj nasvetov za zmanjšanje tveganja pri vožnji.

·        Poskrbite, da boste vedno imeli popoln nadzor nad svojim avtomobilom. To pomeni, da se obe roki in celotni možgani ukvarjajo z vožnjo. Osredotočite se na to, karkoli drugega je motnja, ki bo povečala možnost za nesrečo.

·        Načrtujte svoja potovanja z upoštevanjem časa za postanke s prigrizki in pijačo.

·        Ustavite se na varnem mestu, na primer na ustreznem parkirišču ali bencinski črpalki ob cesti.

·        Ne verjemite nobenemu vozniku, ki pravi, da lahko med vožnjo varno opravlja več nalog. Uživanje hrane med vožnjo podvoji možnosti za prometno nesrečo.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu