Pomlad na cestah in zimske gume na kolesih? Nespametna kombinacija!

Ob koncu zime velja avtomobil vsaj temeljito oprati in očistiti, pregledati vitalne dele ter ga pripraviti na varno in udobno vožnjo v toplejših dneh. 

Pomlad na cestah in zimske gume na kolesih? Nespametna kombinacija! (foto: Opel) Opel
18. 4. 2022

Zima se je kljub občasnemu opletanju z repom očitno poslovila tudi s cest. V skladu s prometno zakonodajo se je s 15. marcem zaključilo obdobje obvezne uporabe zimske opreme, pred toplejšimi dnevi pa je čas za menjavo »obutve« in še nekaj drugih opravil za nemoteno in varno delovanje.

Nekateri vozniki se odločijo, da spomladi ne bodo zamenjali pnevmatik in tudi v letnem času uporabljajo zimske, kar vpliva na varnost vožnje in na obrabo pnevmatik. Namestitev letnih pnevmatik je vsekakor smiselna, kajti  zimskem v času, ko se ozračje in asfalt segrejeta, ne morejo zagotavljati dovolj  oprijemljivosti. Poleg tega se lahko hitreje obrabijo, oziroma običajno kar uničijo, saj zaradi dodatkov, ki ohranjajo elastičnost pri nižjih temperaturah, letnim voznim razmeram enostavno niso kos. Ob tem je treba dodati, da so zimske pnevmatike glasnejše in zato manj udobne za vožnjo.  

Poleg namestitve letnih pnevmatik ni odveč, če avtomobilu na začetku  letne sezone posvetimo še nekaj dodatne pozornosti. Novejši avtomobili sicer ne zahtevajo toliko servisnih posegov kot starejši, vseeno pa je koristno, če poskrbimo za nekoliko podrobnejši pregled, nenazadnje tudi zato, ker pred poletnimi za pripravo pogosto zmanjka časa. Običajno pozimi skoraj ne odpiramo pokrova motorja, razen, ko je treba doliti tekočino za pranje stekel ali če odpove akumulator. Priporočljivo je  temeljito pranje karoserije in podvozja, morda tudi motornega prostora, saj so predvsem na skritih predelih ostanki soli in umazanije. Tisti, ki so bolj pozorni na zunanji videz, se pogosto odločajo tudi za poliranje, kar je dobro predvsem za zaščito laka, prav tako je priporočljivo namazati tesnila vrat in druge gumijaste dele, da obdržijo prožnost. 

Nekaj pozornosti zahtevajo tudi drugi vitalni deli, ki so bili pozimi še posebej izpostavljeni. Med slednje na primer sodijo zavorne obloge, med njimi in zavornim kolutom se nabere pesek in to lahko povzroči težave. Občasno se pri zaviranju lahko pojavi pokajoč zvok,  ki prestraši voznike. Običajno ni nič hujšega, zavorne obloge je treba sprati in namazati gibljive dele zavornega sistema, seveda je najbolje sneti kolesa in to je najbolj enostavno ob menjavi pnevmatik.

Na koncu ostane še preverjanje naprav za pranje in brisanje stekel ter svetlobnih teles. Brisalniki so imeli pozimi več dela kot je običajno, če so samo nekajkrat brisali po zaledeneli šipi, so metlicam naredili veliko škode in lahko so tako izrabljene, da bodo kmalu začele puščati sledove. V prvem delu pomladi se morda obeta nekaj več deževnega vremena in dobra vidljivost je ključna za varno vožnjo. Enako velja tudi za luči, ob pregledu delovanja svetilnih elementov ni odveč, če pogled usmerimo tudi v notranjost svetlobnih teles in pogledamo ali se je morda v katerem nabrala vlaga, ki sčasoma poskrbi za slabšo in neustrezno svetilnost.

Tisti z vsaj povprečnim znanjem in nekaj spretnosti lahko avtomobil na letni čas pripravijo sami, seveda pa vse to postorijo tudi v skoraj vsaki servisni delavnici.