Rumenorjavi (peščeni) madeži na avtu? Brez panike ...

29. 2. 2024 | Matjaž Korošak
Deli
Rumenorjavi (peščeni) madeži na avtu? Brez panike ... (foto: Matjaž Korošak)
Matjaž Korošak

Kot vse kaže, bo naslednjih nekaj dni nad Slovenijo prva večja količina saharskega peska. Ta zna po deževju povzročiti na laku avtomobila več sivorjavih ali rjavorumenih sledi.

Naraven pojav, ki je sicer bolj izrazit v poletnih in jesenskih mesecih, toda tokrat je po izjavah vremenoslovcev več možnosti, da bo naslednjih nekaj dni saharski pesek obarval nebo v značilne rumenorjave odtenke tudi nad Slovenijo. Po dežju del tega peska seveda spere iz ozračja in najbolj viden ostane na avtomobilskem laku - na najbolj temnih ali svetlih barvah. Količina tega finega peska je lahko različna, vsekakor pa je lahko avto, ko se osuši, povsem prekrit z njim.

Je pesek škodljiv?

To sicer samo po sebi ni škodljivo, vendar je treba pesek čim prej sprati, saj lahko sčasoma poškoduje zaščitno plast laka, ravno tako lahko poškoduje tesnila, metlice brisalcev, posledično pa tudi stekla (vetrobransko). Nekaj tega peska pa seveda zaide tudi v kabinski filter (če ga menjate vsaj enkrat letno, naj vas to ne skrbi), zagotovo pa ga nekaj vsesa tudi motor, čeprav so količine zaradi filtra majhne in nezaznavne.

Matjaž Korošak

Kako ga spraviti z avtomobila?

Vsekakor je treba puščavski pesek sprati s čim večjo količino vode, še preden se ga lotite z gobo ali metlico in šamponom. V dobrih avtomatskih pralnicah bodo karoserijo itak najprej dobro oprali z vodnim curkom pod pritiskom, ki bo spral večino finega peska z laka, še preden bi ga krtače začele drgniti ob lak in karoserijo. Sicer pa to storite raje sami, pri tem pa ne pozabite dvigniti metlic brisalcev, saj lahko sicer fina zrnca peska, ki ostanejo za gumijastimi metlicami, podrgnejo po vetrobranskem steklu in povzročijo drobne, komaj vidne sledi.

Profimedia

Voda, dosti vode

Če pri pranju sami izbirate programe pranje (ročna ali avtomatska pralnica), uporabite tudi aktivno peno. In seveda dosti vode - prej in potem. Če boste dovolj pazljivi, potem saharski pesek ne bi smel vplivati na videz in lak vašega avtomobila - razen morda pokvarjenega vizualnega vtisa takoj po dežju (s peskom). In na koncu - nikar naj prašna peščene preobleka ne zbudi pobalina v vas - če boste s prstom pisali po avtu, si boste naredili medvedjo uslugo, saj je to podobno, kot če bi po laku pisali z - brusnim papirjem.

Sicer pa gre za povsem naraven pojav, ki ni le običajen, ampak za številne dele sveta, ki ga tak dež, obogaten z rudninami saharskega peska, prinaša, tudi še kako koristen (poglejte si video).

Preberite še

Novo na Metroplay: BMW X6 M60 - Magnet za poglede in zavistneže