To je v izogib kazni dobro preveriti

27. 12. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

Pozor! Vinjeta vam tokrat ne velja do 31. januarja, ampak točno eno leto od dneva nakupa (oziroma izbranega začetnega datuma veljavnosti). Prvi kupci so datum že zgrešili.

Prvega decembra je minilo eno leto od uvedbe elektronskih vinjet. In do konca meseca bo poteklo vseh 73.000 prvih e-vinjet, ki so jih pri Darsu prodali v decembru 2021. Za razliko od vinjet v obliki nalepke, ki so veljale do 31. januarja, e-vinjete veljajo eno leto od dneva nakupa. In ker smo bili v preteklem desetletju nekako “sprogramirani”, da imamo čas za nakup vinjete do konca januarja, se je treba spomniti, da je to sedaj drugače. Vsi tisti, ki so e-vinjeto kupili že v decembru lani in so obenem še imeli veljavno staro vinjeto, namreč ob nakupu niso mogli ali se niso spomnili izbrati datuma, ki je sledil zadnjemu dnevu veljavnosti stare vinjete.

Če ste vinjeto kupili prek spleta, je zadeva preprosta, saj bi morali obvestilo o poteku dobiti po elektronski pošti. Morda pa vseeno preverite nastavitve obvestil o poteku vinjete v svojem računu na spletnem mestu evinjeta.dars.si. Spreminjam jih tako, da kliknem na tri pikice ob navedeni veljavni vinjeti in izberem “Spremeni nastavitve obvestil”. Izbiram med obvestilom po elektronski pošti in SMS, od enkratnega do trikratnega obvestila, določim pa lahko tudi koliko časa vnaprej želim biti obveščen o poteku.

O tem pišem tudi zato, ker sem že slišal za primer, ko voznik ni prejel obvestila po elektronski pošti, posledično zgrešil datum poteka in tudi že dobil kazen za vožnjo brez vinjete. Ker tovrstna elektronska pošta pogosto konča med oglasno ali celo neželeno pošto in jo je zlahka zgrešiti, sem si raje vklopil še možnost SMS-obvestila.

Kaj pa, če nimam niti spletnega računa niti potrdila?

Dars ima nekaj priporočil za tiste, ki ste vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu. Informacijo o veljavnosti e-vinjete lahko seveda poiščete na potrdilu, ki ste ga prejeli ob nakupu. Obvestilo si lahko na primer shranite v koledar na telefonu. Če želite, da vas o tem elektronsko obvesti Dars in naslednjo vinjeto kupiti prek spleta, si lahko račun na spletnem mestu evinjeta.dars.si ustvarite tudi naknadno, vinjeto pa vpišete na podlagi serijske številke na potrdilu.

 

Če potrdila s fizičnega prodajnega mesta nimate, lahko veljavnost preverite tudi tako, da v spletni trgovini evinjeta.dars.si začnete postopek nakupa nove e-vinjete. Ko boste vnesli vse potrebne podatke (vrsto e-vinjete in njen cestninski razred, državo registracije in registrsko označbo vozila), vas bo sistem še pred vnosom plačilnih podatkov opozoril, ali za vašo registrsko označbo še velja vinjeta. Obenem boste dobili podatke o tej vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Sicer pa lahko o tem 24 ur na dan Dars povprašate tudi s klicem na telefonsko številko 01/518 8 350 ali elektronsko pošto na naslov evinjeta@dars.si.

Dars ponovno opozarja na pravilnost podatkov, katere so najpogostejše napake?

Uporabnik namreč s podpisom jamči, da so vneseni podatki pravilni, to pa pomeni, da prevzame vso odgovornost za morebitne posledice nepravilnosti podatkov. Če se registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana. DARS tukaj deluje povsem mehanistično.

Preberite tudi: Mineva pol stoletja od dokončanja enega najpomembnejših cestnih projektov

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov. Pa tudi zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka »O« namesto številke »0«). Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka »O« na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka »0«, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (»GO« za Novo Gorico ali »PO« za Postojno). Torej če niste prepričani, ali je na vaši tablici po krajevni oznaki O ali 0 - vedno gre za številko 0. Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu – te lahko vsebujejo tako črko »O« kot številko »0«. Nekateri uporabniki se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel