Več kot 2,7 milijona evrov za zadnjega izdelanega Porscheja 993 Turbo S

29. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Celoten izkupiček bo Porsche namenil skladu Ferryja Porscheja, ustanovljenega maja letos.

Se še spominjate, ko smo v avgustu pisali o zlato rumenem Porscheju 911 Turbo S generacije 993? Gre za še zadnjo generacijo modela 911, pri kateri je Porsche uporabil zračno hlajen šestvaljni motor, zaradi česar gre za eno izmed najpriljubljenejših generacij nemškega športnika. Čeprav torej od konca njegove proizvodnje mineva že 20 let, pa je Porsche letos ob 70. obletnici znamke predstavil rezultat zadnjih 18 mesecev dela v sklopu 'Zlatega projekta' (Project gold), zlato rumenega 911 993 Turbo S.

Avtomobil, v svojem bistvu popolnoma enak tistim, ki so proizvodne hale zapustili v času redne proizvodnje, je svoj debi doživel pred mesecem dni na Porschejevi prireditvi na dirkališču v Laguni Seci. A veliki trenutek prodaje je sledil ta teden na dražbi v Atlanti, ki jo je organizirala dražbena hiša RM Sotheby's. Med skupno 51 avtomobili je bil 993 Turbo S nedvomno ena izmed glavnih atrakcij, njegova vrednost pa je bila ocenjena na 154.437 evrov, kolikor je znašala maloprodajna cena takšnega vozila leta 1998.

Znesek, ki so ga pri Sotheby'su iztržili po 37 ponudbah in 10 minutah, je bil po pričakovanjih mnogo višji. Kladivo je namreč padlo pri okroglih treh milijonih dolarjev, kar preračunano znese 2.743.500 evrov. V ta znesek je všteta tudi provizija dražbene hiše, zaradi česar bo Porsche za avtomobil iztržil 'le' slabih 2,59 milijona evrov, denar pa bo šel v neprofitni sklad Ferryja Porscheja, katerega namen je podpirati mlade pri njihovih projektih na področju znanosti, raziskav in izobraževanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja