365 Fiatovih Pand za nov svetovni rekord

26. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Pisana druščina se je zbrala v kraju Pandino, dogodek je imel tudi doborodelno noto.

Skoraj neverjetno se zdi, da je prva generacija Fiatove Pande zapeljala na cesto pred 38 leti. Mali mestni avtomobil je od takrat v (zgolj) treh generacijah našel 7,5 milijona kupcev, navduševal pa je tako s svojo okretnostjo kot z odličnimi terenskimi sposobnostmi (pri različici s štirikolesnim pogonom). Zaradi tega so rabljene Pande vseh generacij še danes izredno cenjene in iskane, zadnjih 15 let pa se avtomobil uvršča med najbolje prodajane mestne avtomobile v Evropi.

Brez obotavljanja zato lahko trdimo, da je Panda kulten avtomobil s temu primerno bazo ljubiteljev. Ti so se minuli konec tedna zbrali na drugem srečanju ljubiteljev teh vozil Panda a Pandino, ki se je odvil pred gradom Visconeto v kraju Pandino, več kot pol stoletja starim prebivališčem plemiške družine Visconti nedaleč od Milana.

Sprva zgolj želja po izletu

365 avtomobilov se je zbralo na srečanju, kamor so prišli iz različnih koncev Evrope, s čimer so postavili svetovni rekord zbranih največ Pand na enem mestu. Pisana karavana avtomobilov se je nato podala na 27 kilometrov dolgo pot po okoliških vaseh, ob zaključku prireditve pa je bilo podeljenih 11 nagrad, med drugim najstarejšemu primerku, primerku z največ opreme, najbolj ekstravagantni Pandi in pa avtomobilu/vozniku, ki se je s svojim vozilom pripeljal iz najbolj oddaljenega kraja. Dogodek je imel tudi dobrodelno noto, saj so izkupiček, zbran z vstopninami na dogodku, podarili mestu Pandino za ureditev rekreacijskih površin za ljudi s posebnimi potrebami.

Letošnja prireditev je bila kljub rekordni udeležbi druga po vrsti. Lansko prvo izvedbo je spodbudila šala na družabnem omrežju Facebook. Tam je mlada Italijanka objavila namero, da se bo s svojo Pando iz domačega kraja v južni Italiji odpravila v (skoraj) istoimenski kraj Pandino. Glas o tem se je hitro razširil, in ko je prišla na cilj, je bilo tam zbranih več kt 200 Pand. To je bil dober razlog za letošnjo ponovitev. Verjamemo, da bo dogodek postal tradicionalen.