3D tisk pomaga oblikovalcem avtomobilov

16. 10. 2015
Deli
3D tisk pomaga oblikovalcem avtomobilov (foto: Ford)
Ford

Avtomobilski oblikovalci si veliko dela in časa prihranijo tudi s tridimenzionalnim tiskanjem določenih delov bodočih avtomobilov. Tudi pri Fordu, kjer so s 3D tiskalnikom tiskali dele dirkalnika Forda GT, Mondea Vignale in drugih novih modelov.

3D tiskanje namreč občutno skrajša pripravo maket in prototipov, s katerimi lahko oblikovalci in inženirji v praksi preskusijo svoje zamisli. Klasične metode so precej zamudne in zahtevajo posebna orodja, za 3D tiskanje pa sta v bistvu potrebna le računalnik in 3D tiskalnik ter nekaj ur čakanja. Tudi stroški priprave takšnega avtomobilskega dela so lahko občutno nižji.

Fordovi oblikovalci so 3D tiskanje izkoristili tudi pri razvoju novega športnika Forda GT, kjer so na ta način izdelali volanski obroč z vgrajenimi stikali in obvolanskimi ročicami in ključne dele vrat, ki se odpirajo navzgor. Ford je začel 3D tiskalnike uporabljati že leta 1988 in doslej z njimi natisnil že več kot pol milijona komponent. 500-tisoči tako natisnjeni del je bil pokrov motorja za aktualnega Mustanga.

Tisti, ki imajo 3d tiskalnik doma, lahko tudi sami izkoristijo nekaj Fordovega znanja. Na spletni strani Ford 3D Store si lahko namreč izberejo datoteko za tiskanje pomanjšanih modelov katerega izmed bolj zaželenih Fordov, kakršni so GT, Mustang ali Focus RS.

Več o 3D tiskanju avtomobilskih delov pa si oglejte v spodnjem videu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja