40 let Renaulta v Novem mestu

Revoz, slovenska Renaultova tovarna Twingov v Novem mestu, slavi 40. obletnico podpisa pogodbe o prenosu izdelave Renaultovih avtomobilov v ta kraj.

7. 12. 2012

Šlo je za dogovor o prenosu izdelave Renaulta 4 iz ljubljanskega Litostroja v IMV Novo mesto. Novomeška Industrija motornih vozil je do takrat izdelovala dostavnik lastne konstrukcije in osebne avtomobile po licenci BLMC (Mini, Austin). Izdelava Renaulta 4 se je v Novem mestu začela februarja 1973, leto kasneje so začeli izdelovati še Renaulta 12. IMV se je uspešno lotil licenčne izdelave Renaultov, kar je preraslo v dobro sodelovanje, čeprav jugoslovanske oblasti nad slovensko konkurenco Crveni zastavi niso bile najbolj navdušene. Pomemben mejnik je bil podpis pogodbe med IMV in Renaultom 28. junija 1988 o skupnem vlaganju v izdelavo modela Renault 5 in ustanovitvi skupnega podjetja Revoz.

Oktobra 1989 se je začela izdelava R5. Od začetnih 20,2 odstotka kapitala v podjetju je leta 1991 Renault kapital povečal na večinskih 54 odstotkov. Leta 1992 se je s tekočih trakov poslovila Katrca. Maja 1993 začnejo v Novem mestu izdelovati Clia. Aprila 2000 začnejo izdelovati drugi rod Clia. Februarja 2005 izdela Revoz že dvomilijonti avtomobil, seveda je to Clio. Februarja 2007 v prenovljeni tovarni začnejo izdelovati Twinga. Leta 2008 iz Novega mesta pride rekordnih letnih 212.680 avtomobilov. Marca 2010 je v Novem mestu narejenih avtomobilov že tri milijone.

Zdaj v Novem mestu še naprej izdelujejo in prenavljajo proizvodnjo. Ta bo posodobljena pričakala začetek zagona projekta Edison, skupnega avtomobilskega projekta Twingo-Smart.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri