50 milijonov motorjev iz Volkswagnove tovarne Salzgitter

5. 7. 2012
Deli

Konec junija so v Volkswagnovi tovarni v Salzgittru izdelali 50-milijonti motor.

Jubilejni motor je bil TDI serije EA 288, ki se bo v prihodnje vgrajeval v večino koncernskih avtomobilov.

Volkswagnova tovarna motorjev v Salzgittru spada med največje tovarne motorjev na svetu. Razteza se na površini 2.800.000 kvadratnih metrov, v njej pa izdelajo dnevno okrog 7.000 bencinskih in dizelskih motorjev v več kot 370 različicah. 3- do 16-valjni motorji se vgrajujejo v številne modele znamke Volkswagen (Golf, Touran, Passat, Polo in CC ter v Volkswagnova gospodarska vozila), pa tudi različne modele znamk SEAT in Škoda.

V Salzgittru izdelujejo tudi motorje za večje oziroma močnejše modele, kot so Volkswagen Phaeton in Touareg, Audi A8, Porsche Cayenne pa tudi Bugatti Veyron.

Ob avtomobilskih motorjih pa v Salzgittru proizvajajo tudi motorne dele za druge koncernske tovarne, industrijske motorje in tudi agregate za čolne, od leta 2009 pa izdelujejo tudi naprave za soproizvodnjo toplote in električne energije.

Da je pred tovarno svetla prihodnost so potrdili tudi vodilni v podjetju Volkswagen, saj so lani sklenili, da bodo v tovarno Salzgitter do leta 2016 investirali kar 820 milijonov evrov. Volkswagnova tovarna v Salzgittru trenutno zaposluje okrog 6000 delavcev.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel