60 let Citroënovega Spačka

26. 5. 2008
Deli

Po videnem mu gre odlično; Citroën Slovenija je ob pomoči slovenskih ljubiteljev avtomobilov te znamke posrečeno zaznamoval visoko obletnico tega nekoč in danes tako priljubljenega avtomobila. Kolona več kot 20 odlično ohranjenih Spačkov, kot smo Slovenci ljubkovalno poimenovali ta nedvomno prikupen avtomobil (njegovo uradno ime je 2 CV), se je podala na pot od Ljubljane do Obale.

Čas je Spačka tehnično sicer povozil, hitrostne omejitve pa niti ne, zlasti če se izognete avtomobilskim cestam. Drugod se z njim še vedno povsem dostojno peljete, če govorimo o hitrostnih omejitvah. Sicer pa smo se žal prehitro navadili na razkošje, ki ga danes ponujajo sodobni, tudi najmanjši avtomobili, ki jim Spaček ne more konkurirati; je pa v svoji dolgi karieri zagotovo sedel marsikomu v srce, zapolnil marsikatero življenje in mobiliziral marsikaterega Slovenca. Ljubitelji tega vozila se redno srečujejo na mednarodnih srečanjih, kar nedvomno kaže na fenomen, ki ga bo težko ponoviti.

Spaček pa bi lahko bil še starejši, in to kar za desetletje, saj se je ideja o nastanku porodila že konec tridesetih let prejšnjega stoletja, ko so izdelali prve prototipe (čisto prvi je imel motor motocikla), a je njegov začetek prestavila druga svetovna vojna. V njegovi karieri so vanj vgrajevali dva po prostornini različna motorja z različnimi zmogljivostmi in tudi sicer je bilo skozi čas razlik med Spački kar nekaj – še največ v notranjosti (na račun udobja), a tudi na zunanjosti. Vsekakor pa ostaja prepoznaven avtomobil in svojevrstna ikona. (VK)

Foto: VK

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja