ACEA: Takšna je bila majska prodaja novih avtomobilov. Se je nemški optimizem preslikal tudi v Evropo?

17. 6. 2022
Deli
ACEA: Takšna je bila majska prodaja novih avtomobilov. Se je nemški optimizem preslikal tudi v Evropo? (foto: Profimedia)
Profimedia

V EU je bilo maja prvič registriranih 791.546 avtomobilov, kar je dobrih 11 odstotkov manj kot maja lani. Število upada 10 mesecev zapored, je bil pa majski upad nekoliko nižji od prejšnjih, je objavilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA).

Vsi štirje osrednji evropski avtomobilski trgi so maja zabeležili upad števila novo registriranih avtomobilov. V Italiji se je številka v medletni primerjavi znižala za 15 odstotkov, v Španiji za skoraj 11 odstotkov, v Nemčiji za 10,2 odstotka in v Franciji za 10,1 odstotka.

Preberite še: Dieselgate: sodišče nakazalo, v katero smer se bo primer razvijal naprej

V prvih petih mesecih se je število prvič registriranih avtomobilov v EU v primerjavi z enakim obdobjem lani znižalo za 13,7 odstotka na skupaj 3,72 milijona enot. V Italiji se je znižalo za dobrih 24 odstotkov, v Franciji za 17 odstotkov, v Španiji za 11,5 odstotka in v Nemčiji za dobrih devet odstotkov.

V Sloveniji je bilo po podatkih ACEA maja prvič registriranih 4784 vozil oz. 9,1 odstotka manj kot maja lani. V prvih petih mesecih je bilo prvič registriranih 21.454 avtomobilov ali 17 odstotkov manj kot v enakem obdobju 2021.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"