Adria Mobil tudi skozi leto 2020 brez večjih težav

18. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Prihodki podjetja so se kljub krizi zmanjšali za manj kot 10 odstotkov.

Leto 2020 je bilo za svetovno gospodarstvo zagotovo najslabše v zadnjem desetletju. Koronavirus je namreč povsem ali pa vsaj v veliki meri zaprla številne panoge, med drugim tudi avtomobilsko proizvodnjo in turizem – dve panogi, od katerih je med drugim odvisno tudi novomeško podjetja Adria Mobil. A ne glede na to so v podjetju, ki velja za enega izmed največjih proizvajalcev avtodomov in kamping prikolic lansko leto zaključili uspešno.

Kot poudarjajo v podjetju jim tekom leta 2019/2020 resda ni uspelo realizirati vseh načrtov, za kar je v veliki meri krivo marčevsko in aprilsko zaprtje proizvodnje, kasneje pa že omenjeno zaprtje nekaterih evropskih trgov. Kljub temu pa so pri Adrii v letu dni uspeli v Evropi prodati 14.454 svojih produktov in tako realizirati približno 401 milijon evrov prometa.

Pomembne prostorske pridobitve

Pri Adrii Mobil priznavajo, da je številka resda nekoliko manjša, kot so načrtovali pred izbruhom epidemije, ob tem pa dodajajo, da so del izpada iz prve polovice leta uspeli realizirati v drugi polovici, zaradi česar so bili prihodki ob koncu leta kljub temu vseeno nekoliko višji, kot je sprva kazalo. To jim je nenazadnje uspelo tudi zaradi hitre obuditve trga počitniških vozil, ki je tako stagniral le nekaj tednov, nato pa se je povpraševanje po novih produktih znova vrnilo.

Da je za Adrio Mobil uspešno leto pa kažejo tudi drugi dejavniki. Tako jim je recimo uspelo zgraditi 3.800 kvadratnih metrov novih proizvodnih površin za izdelavo karoserijskih elementov, ob koncu leta pa so bili v skupini Adria Mobil zaposleni 2.003 delavci, kar je največja številka v zgodovini. Hkrati so prejeli nagrado Red dot za inovativni pristop k oblikovanju in razvoju luksuzne prikolice Astella, kakor tudi številna druga priznanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja