Akrapovič zmaguje tudi na štirih kolesih

11. 6. 2008
Deli

Od letošnje uprizoritve dirke za 24 ur Nürburgringa je minilo že nekaj tednov, kar pa ne zmanjšuje pomembnosti novice. Na sloviti stezi je namreč slavil Porsche, ki je bil opremljen s slovenskim izpušnim sistemom.

Timo Bernhard, Marc Lieb, Romain Dumas in Marcel Tiemann so se menjali za volanom Porscheja 911 GT3-RSR, letošnjega zmagovalca prestižne vztrajnostne dirke 24 ur Nürburgringa. Zmagoviti Porsche moštva Manthey Racing (ekipa je v Zelenem peklu slavila že lani in predlani), ki je bil pred očmi 220 tisoč gledalcev hitrejši od vseh 215 tekmecev, je bil opremljen tudi z izpušnim sistemom podjetja Akrapovič.

Izdelek priznanega podjetja iz Ivančne Gorice, ki se po odličnih (športnih in poslovnih) rezultatih v svetu motociklizma uspešno loteva še elitnega avtomobilizma, je deloval brezhibno, česar pa ne moremo zapisati za hladilni sistem Mantheyjevega Porscheja, ki je takoj po startu zaradi napake pri namestitvi začel izgubljati vodo.

Po popravilu, ki je trajalo 16 minut, se je dirkalnik vrnil v igro in s hitrimi časi nadoknadil zamujeno ter zmagal s prednostjo celega kroga. »Prvih 12 ur smo vozili povsem na meji in vodečemu vsak krog odščipnili 40 sekund prednosti, « je po napornem preizkusu tehnike dejal zmagovalec Dumas.

Zmagovita posadka je dosegla tudi najhitrejši krog dirke 8:39, 990 (175, 697 km/h) in zmagala pred moštveno soposadko Hahne/Haarmann/Krumbach/Kaffe s Porschejem 911 GT3-MR ter Schmitz/ Abbelen/Althoff/Heyer s Porschejem 997.

Na stezi Nordschleife zanimivosti ni manjkalo ? od relistov (Sainz je bil z VW-jem Sciroccom 15.) do dirkalnikov z drugih serij (Farfusov in Müllerjev BMW 320d je bil 13.), hibridov (Frentzov Apollo se je na cilj privlekel le z delujočim elektromotorjem) in nenavadnih rekordov (Hans Joachim Stuck je dirkal z obema Sciroccoma ? seveda ne hkrati ? in se v končno razpredelnico zapisal kot 11. in 15.).

Stezo Nordschleife je nedavno obiskala tudi ekipa Avto magazina.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"