Ali je možno, da bodo Japonci snedli besedo?

6. 5. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Lani so dejali, da kultnega STi-ja več ne bo. Kaj se dogaja sedaj?

Potem, ko je lani spomladi Subaru predstavil novega WRX-a, pa je praktično istočasno vse ljubitelje znamke razočaral z informacijo, da različice STi ne bodo naredili. Leto dni kasneje se očitno tudi to spreminja.

Subaru

Lanskoletna predstavitev Subaruja Impreze WRX je bila pospremljena z mešanimi občutki. Ob očitnem navdušenju prihod na staro celino na razočaranje evropskih ljubiteljev znamke ni bil predviden in tu tudi ni na voljo. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bi Japonci, če bodo različico STi dejansko spravili na cesto, le-to tudi pripeljali v Evropo. Verjetnost za to je precej majhna, tako da bo ob morebitnem navdušenju tudi razočaranje skorajda zagotovo prisotno.

Subaru

Zakaj pišem v pogojniku? Proizvodnja Subaruja Impreze WRX STi aktualne generacije namreč ni uradno potrjena, so pa avto, s pokritimi Subarujevimi logotipi, ki bi kaj lahko predstavljal različico STi, lovci na novosti ujeli na testiranjih v Združenih državah Amerike. Izdali so ga precej večji zavorni diski, kot pri različici WRX, zagotovo preveliki za zaustavljanje avtomobila z dobrimi 200 kW (275 »konjskih« moči), kolikor jih premore WRX.

Subaru

Ugibanja o moči STi različice so različna, največkrat pa se omenja 294 kW (400 »konjskih« moči). Če bo WRX STi dejansko ugledal luč sveta pa si lahko želimo le, da bi Japonci znova odkrili tudi Evropo.

Preberite še: 20 let Audija RS6: Takole se mu bodo poklonili pri ABT

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol