Ali je to rešitev za preprečevanje prometnih zastojev v prihodnosti?

30. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Rezultati bodo znani v prihodnjih mesecih.

 

Fantomski zastoji ali zastoji, ki nastajajo brez pravega razloga – zanje niso krive prometne nesreče, dela na cesti ali drugi razlogi, ki bi zahtevali ostro zaviranje – so težava, s katero se avtomobilisti srečujemo vsakodnevno. So tudi razlog za številne zamude, slabo voljo, pa tudi slabšo porabo goriva in zato eden bolj motečih dejavnikov v prometu. A novi avtomobili bi sčasoma lahko pripomogli k temu, da bi atomski zastoji sčasoma izginili.

Preberite še: Ste tudi vi pozabili na ta pravila na avtocesti? Upoštevajte jih in vožnja bo bolj pretočna in bolj varna!

To so nedavno dokazovali tudi pri Nissanu, in sicer na odseku nove pametne ameriške ceste I-24, znane tudi kot Motion. Gre za hitro cesto v dolžini šestih kilometrov blizu mesta Nashville, ki je opremljena s številnimi senzorji za nadzor in spremljanje prometa. Teh senzorjev je dovolj, hkrati pa so dovolj zmogljivi, da lahko na leto zabeležijo za 260 milijonov milj ali več kot 400 milijonov kilometrov podatkov.

Na omenjeni cesti so med 14. in 18. novembrom Nissanovi inženirji skupaj s člani konzorcija Circles, ki pripadajo več ameriškim univerzam, preizkušali, kako lahko umetna inteligenca pripomore k preprečevanju nastanka fantomskih zastojev. Uporabili so 100 vozil Nissan Rogue, opremljenih z aktivnim radarskim tempomatom, podprtim z umetno inteligenco, rezultati pa so vsekakor zanimivi.

Izkazalo se je, da lahko že en avtomobil, opremljen s takšnim sistemom, ki bolj blago kot večina voznikov zavira v primeru zastoja, pomaga k blaženju fantomskih zastojev. Kako močan je ta efekt, za zdaj še ni znano. Raziskovalci bodo namreč rezultate, ki so jih zbirali pet dni, v prihodnjih mesecih skrbno preučili, verjamemo pa lahko, da bodo prinesli zanimive zaključke.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja