Alkotest - bomo kmalu pihali vedno, ko bomo sedli za volan?

10. 11. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Ta teden policisti izvajajo preventivno akcijo Slovenija piha 0,0, v kateri poostreno preverjajo psihofizično stanje voznikov ter vožnjo pod vplivom alkohola, drog in psihoaktivnih snovi. Lahko kmalu pričakujemo strožje ukrepe?

Evropska uredba o splošni varnosti vozil določa, da morajo biti od 6. julija 2022 vsi novi tipi vozil, od 7. julija 2024 pa vsa nova vozila na evropskem trgu opremljena z naprednimi varnostnimi sistemi - sem uvrščajo tudi tehnično predpripravo za namestitev alkoholne ključavnice.

Alkoholna ključavnica preprečuje vožnjo pod vplivom alkohola - če napihate preveč, avtomobila ne morete zagnati.

Javnost naklonjena

Agencija za varnost prometa je o tej rešitvi že pred dvema letoma povprašala slovensko javnost.

Tri četrtine vprašanih se strinja z namestitvijo alkoholnih ključavnic za voznike, ki so že vozili pod vplivom alkohola.

88,6 odstotka anketirancev podpira namestitev alkoholnih ključavnic za poklicne voznike.

Ugotovili so tudi, da se z nižanjem dovoljene stopnje alkohola v krvi na 0,0 promila strinja 54 odstotkov anketiranih. To podpirajo tudi raziskave, ki kažejo, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji pri koncetraciji alkohola 0,5 promila, pri vrednosti 1,5 promila pa je tveganje za nastanek prometne nesreče kar 22-krat večje.

Naslednji konec tedna prihaja martinovo, že od danes naprej pa poostren policijski nadzor

 

Preberite še: Izšel je novi Avto magazin: Predstavljamo vam družinsko Čehinjo, Škodo Superb. Preizkusili smo električnega Jeepa Avengerja in Minija Cooperja S Cabrio, ter se na izlet zapeljali z Alpine A110 R

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Tilen Artač

Slovenska filharmonija je z novo sezono že na široko odprla svoja vrata. Vstopnice in abonmaje za njihove koncerte najdete na tej povezavi.