Alpina se je lotila BMW-ja X3

26. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prodaja avtomobila se bo začela v drugem četrtletju letos, ko bodo znane tudi cene.

Na avtomobilskih salonih so resda večinoma glavna atrakcija svetovne premiere novih avtomobilskih modelov, vseeno pa svoj del pozornosti poberejo predelovalci avtomobilov, še posebej tisti(h) z nekoliko bolj zvenečimi imeni. Sem vsekakor spada nemško podjetje Alpina, ki je za bližajoči se salon napovedalo svetovno premiero BMW-jevega športnega terenca X3.

Pravilno poimenovanje novinca je pravzaprav BMW Alpina XD3 AWD, pri čemer oznaka pomeni D pomeni, da gre za avtomobil, opremljen z dizelskim pogonskim agregatom. Pod pokrovom motorja se bo namreč skrival trilitrski linijski šestvaljnik, podkrepljen s turbo puhalom. Kombinacija bo zadostovala za 388 'konjev' in kar 770 njutonmetrov navora, tako najvišji navor kot moč pa bosta na voljo med 4.000 in 5.000 obrati na minuto. Omenjena moč se bo prek osemstopenjskega menjalnika prenašala na vsa štiri kolesa, najvišja hitrost vozila pa bo znašala 266 kilometrov na uro, do 100 kilometrov na uro pa bo avtomobil pospešil v 4,6 sekunde.

20-palčna platišča serijsko

Seveda pa se Alpina ni lotila le predelave motorja, ampak tudi lege vozila in videza. Obstoječi štirikolesni pogon xDrive so tako nadgradili z lastnim sistemom za porazdelitev navora, plod znanja Alpininih inženirjev pa sta tudi elektronsko nastavljivo športno vzmetenje ter zadnji diferencial, opremljen s sistemom za omejen zdrs koles.

Zunanjost novinca bo opremljena z novim podaljškom sprednjega odbijača in obveznim napisom Alpina na sredini, novimi pragovi, novim podaljškom zadnjega odbijača, ki bo obdajal po en par izpušnih cevi na vsaki strani, serijska pa bodo tudi 20-palčna platišča z več naperami, ki jih bo ob doplačilu mogoče še povečati za dva palca. Notranjost pri Alpini za zdaj še skrivajo, na ogled bo šele v Ženevi, kjer bo Alpina ob bok XD3 postavila še modele B5 Bi-Turbo karavan in B4 S Bi-Turbo kabriolet, švicarsko premiero pa bo doživel limuzinski D5 S.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol