Ambiciozni kitajski križanec: Qoros 3 City SUV

25. 11. 2014
Deli

Podjetje Qoros je na kitajskem avtomobilskem salonu (Guangzhou International Auto Show) predstavilo tretjo različico svojega avtomobila, saj je po kombilimuzini in limuzini prišel na vrsto križanec (SUV).

Pod motornim pokrovom se bohoti v Evropi razvit 1,6-litrski prisilno polnjeni motor s kar 115 kilovati (ali bolj domačimi 156 'konji'), ki zagotavlja največji navor 210 Nm med 1.750 in 5.000 vrtljaji. V osnovni izvedbi bo motor povezan s šeststopenjskim ročnim menjalnikom (oprema Activa), pri bolje založenih opremah Style, Style Plus in Excite pa ponujajo serijsko šeststopenjski dvosklopčni menjalnik z uradnim imenom QorosTroniq 6DCT, ki omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 10,8 sekundah in najvišjo hitrost 208 km/h. No, že ime Qoros 3 City SUV 1.6T namiguje, da ne ponuja štirikolesnega pogona, pač pa sta gnani le prednji kolesi.

Ne glede na kitajski izvor pa lahko rečemo, da je hišni oblikovalec 61-letni Nemec Gert Volker Hildebrand, ki je prej delal za Opel, Volkswagen, Mitsubishi in Mini, uspešno izpeljal nalogo. Kitajci se lahko tudi pohvalijo z izvrstno varnostjo in dobro opremljenostjo, saj bo Qoros 3 City SUV 1.6T serijsko ponujal infozabavni sistem (Multi Media Hub), sistem prostoročnega telefoniranja, električni pomik vse stekel, ročno klimatsko napravo, pametni ključ in dva zaključka izpušnih cevi. V osnovni opremi bo imel 17-palčna aluminijasta platišča, v bolje založenih različicah pa 18-palčna.

Zelo so ponosni tudi na sistem QorosQloud, ki deluje tako za Apple kot za Androide, kjer prek 8-palčnega za dotik občutljivega zaslona omogoča povezljivost in infozabavne vsebine, kot so navigacija, dostop do spleta in socialnih omrežij, pregled nad podatki o vozilu itd. V začetku 2015 pa bodo predstavili že nadgradnjo tega sistema (QorosQloud 2).

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja