Ameriški avtomobilski giganti v finančnih težavah

3. 12. 2008
Deli
Sedež General Motorsa v Detroitu.

Trije največji ameriški avtomobilski proizvajalci zaradi drastičnega upada prodaje prosijo ameriški kongres za skupaj 34 milijard dolarjev pomoči. General Motors naj bi že do konca decembra potreboval štiri milijarde dolarjev finančne injekcije, sicer mu grozi propad.

Vodilni pri Chryslerju, Fordu in General Motorsu so kongresu v zameno za pomoč predstavili načrt, po katerem naj bi pospešili prodajo varčnejših avtomobilov, znižali stroške delovne sile, zaprli nedonosne tovarne in znižali plače vseh vodilnih v podjetjih. V skrajnem primeru napovedujejo tudi zmanjšanje obsega proizvodnje in morebitna odpuščanja. Kongresni in senatni odbor za bančništvo naj bi o morebitni pomoči odločal prihodnji teden.

Po poročanju RTV Slovenija je Ford novembra prodal za 31 odstotkov manj vozil kot isti mesec lani, General Motors za 41 odstotkov, Chryslerju pa je prodaja upadla kar za 47 odstotkov.

Nekaj statistike . .

General Motors je največje avtomobilsko podjetje na svetu, multinacionalka, v kateri je zaposlenih približno 266.000 delavcev, od tega 139.000 v ZDA. Avtomobile izdelujejo v 35 državah, njihove znamke pa so Buick, Cadillac, Chevrolet, GM Daewoo, GMC, Holden, Hummer, Opel, Pontiac, Saab, Saturn, Vauxhall in Wuling.

Chrysler je bil od leta 1998 do 2007 v lasti nemške avtomobilske korporacije Daimler AG (nekdaj Daimler-Benz AG in DaimlerChrysler AG), od leta 2007 pa je v 80, 1-odstotni lasti ameriške zasebne finančne skupine Cerberus Capital Management. Preostali delež ima še vedno Daimler AG. V Chryslerju je zaposlenih okrog 66.000 delavcev, ki izdelujejo avtomobile znamke Chrysler, Jeep in Dodge.

Ford je četrta največja avtomobilska korporacija na svetu, za General Motorsom, Toyoto in Volkswagnom. Pod njihovo okrilje spadajo še avtomobilske znamke Lincoln, Mercury in Volvo, deleže pa imajo še v japonski Mazdi in britanskem Aston Martinu. Podjetje je leta 1903 ustanovil Henry Ford, trenutno pa je v njem zaposlenih 87.000 delavcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja