Anže Kopitar - njegov dres je v jok spravil lastnika avtomobilske znamke Kia

15. 11. 2023
Deli

V novi epizodi Mastercard® podkasta navdiha je najboljši slovenski hokejist in zvezdnik lige NHL Borutu Pahorju zaupal tudi, kaj si še želi doseči, preden se njegova kariera konča.

Anže Kopitar je prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NHL. Tja ga je pred 17 leti pripeljalo moštvo Los Angeles Kings in skupaj z navijači ga imenujejo "King" (Kralj), kar glede na uspehe ni presenetljivo. Dvakrat je z njimi že osvojil Stanleyjev pokal in dvakrat je dobil nagrado za fairplay, nedavno pa je za klub dosegel svoj 400. gol - to mu je uspelo kot četrtemu v zgodovini kluba, upoštevajoč redni del sezone.

A kljub vsem dosežkom ostaja skromen in opozarja, da se je treba vedno zavedati svojih korenin in poti do uspeha, ne glede na njegovo veličino. O tem, s čim vse se je soočal na svoji poti in kaj si še želi doseči, se je v Mastercard® podkastu navdiha pogovarjal z Borutom Pahorjem.

Za hišo

Drsati je začel pri štirih letih za domačo hišo na Jesenicah, kjer sta mu oče in dedek pripravila manjšo ledeno ploskev. Tudi navdušenje za hokej izvira iz družine, saj ga je igral že oče in Anžeta vzel s sabo na treninge in tekme. "Kar je bila pa največja nagrada sploh v mlajših letih, je pa to, ko me je oče vzel s seboj tudi na njegov trening oz. na njegovo tekmo, pa da sem šel kdaj lahko v garderobo z njim po tekmi. To je bilo nekaj neverjetnega, neka taka nagrada za lepo vedenje doma," se spominja.

To je vozni park slovenskega hokejsista Anžeta Kopitarja

Pri 16 letih se je preselil na Švedsko, saj je domači kraj zanj postal premajhen. Medtem ko je bil on zagledan v hokej in druge možnosti, kot da gre v tujino, sploh ni bilo, sta bila starša bolj zaskrbljena. Niti za trenutek ni podvomil, da mu ne bo uspelo in prav je imel.

Los Angeles

Leta 2005 so ga Kingsi izbrali na naboru, a takrat se je pravo delo šele začelo. Spominja se, da je bilo takrat prav vse v njegovem življenju podrejeno hokeju in je, čeprav se marsikomu takšno življenje zdi sanjsko, trdo delal. Prvih 8 let v ligi NHL si zaradi vsakodnevnih treningov ni privoščil niti poletnih počitnic na morju: "Preprosto je bilo treba toliko trenirati. Bilo je po dve, tri ure na dan res intenzivnega treninga. Mogoče se ne sliši veliko, ampak mislim, da telo težko zmore več."

V dresu moštva Los Angeles Kings je Kopitar prvič zaigral 6. oktobra 2006. Letos, 22. oktobra, je odigral svojo 1297. tekmo zanje in s tem podrl rekord Dustina Browna.

Kljub vsem uspehom pa ima še eno željo, preden pospravi drsalke in hokejsko palico. Želi si še enkrat osvojiti Stanleyjev pokal, da to doživita tudi njegova otroka, Neža in Jakob. Zato bo naslednja tri leta, kolikor bo še trajala njegova kariera, dal od sebe vse, saj verjame, da so z ekipo spet dovolj dobri, da posežejo po najvišjih mestih.

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

 

Vsebino omogoča Mastercard®.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol