Aston Martin Valkyrie bo mogoče še nadgraditi

23. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Oddelek za predelave Q že pripravlja paket dodatkov, namenjenih izboljšanju lege in hitrosti na dirkališču, podjetje pa hkrati dopušča možnost nadaljnjih predelav.

Čeprav ga na cestah še ni, že imamo približno sliko o tem, kako dovršen avtomobil naj bi bil Aston Martinov cestni dirkalnik Valkyrie. 6,3-litrski 12-valjnik naj bi brez prisilnega polnjenja ali elektromotorjev proizvedel kar 1.000 'konjev' oziroma 735 kilovatov moči. Po besedah Aston Martinovih inženirjev naj bi šlo tako za pravi dirkalnik, namenjen uporabi na običajnih cestah.

Seveda pa je pričakovati, da bodo vsaj nekateri izmed maloštevilnih lastnikov – izdelanih bo le 150 primerkov vozil – svoje avtomobile vsaj občasno zapeljali na dirkališče. Takšnega mnenja so tudi pri Aston Martinu, zato so že angažirali oddelek Q, kjer bodo poskrbeli za paket predelav, poimenovan AMR Track Performance Pack, s katerim naj bi vozniki na dirkališčih v povprečju dosegali do osem odstotkov hitrejše čase na krog.

Poskrbljeno tudi za 'dodatno opremo'

Paket dodatkov je obsežen in zajema predelave na vseh ravneh. Lastniki bodo tako prejeli dodaten set karoserijskih panelov, platišča iz magnezija, zavorne diske iz titana, vzmetenje, namenjeno uporabi na dirkališču, volanski obroč, prek katerega bodo lahko prilagajali nastavitve avtomobila, in še bi lahko naštevali. Omisliti si bo mogoče celo po meri narejeno tovarniško dirkaško obleko in druge dodatke, ki bi jih lastniki potrebovali v garaži na dirkališču. Pri Aston Martinu ob tem poudarjajo, da bodo odprti tudi za druge predloge in predelave, sicer pa prek virtualne resničnosti že ponujajo vpogled v zgoraj opisan paket.

»To je najboljši avtomobil na svetu za tiste posameznike, ki želijo imeti izdelek po naročilu, sami pa medtem v želji po uresničevanju sanj lastnikov potiskamo meje mogočega še naprej. Prav vsak element tega hiperšportnega avtomobila je mogoče prilagoditi, vključno z zmogljivostmi. Vse je povezano z znanostjo, kreativnostjo in zmožnostjo izdelati rešitve, ki bodo kos zmogljivostim vozila,« je dejal Marek Reichman, Aston Martinov izvršni podpredsednik.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"