Aston Martin Vantage: drugi del

22. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

Prve kupce bo razveselil spomladi, hkrati pa bo to prvi Aston Martin, opremljen z elektronskim diferencialom.

Vantage je ime, ki je v zgodovino Aston Martina trdno zapisano že desetletja. Prvi avtomobil s to oznako je na ceste zapeljal leta 1951 in to je bil model DB2, ki je imel v primerjavi z navadnim DB2 in njegovimi 105 ‘konji’ za tiste čase precejšen prirastek moči – model Vantage je lahko razvil 125 ‘konjskih’ moči.

Aston Martin Vantage predstavljen včeraj se od svojega predhodnika izpred 66 let jasno precej razlikuje. Nova generacija avtomobila je tako opremljena s 4-krat močnejšim motorjem v primerjavi z izvirnikom. Ta je sedaj 4-litrski, ob podpori dveh turbo puhal pa iz sebe pri 6.000 obratih iz sebe iztisne 510 'konjev' in 685 NM navora, ki je na razpolago med 2.000 in 5.000 obrati na minut. Moč se bo na kolesa prenašala preko 8-stopenjskega menjalnika ZF, avtomobil pa bo opremljen z novim, elektronskim zadnjim diferencialom. Ob suhi teži 1.530 kilogramov bo avtomobil 'stotico' dosegel v zgolj 3,5 sekundah, števec za hitrost pa se bo ob nadaljnjem pospeševanju ustavil pri 314 kilometrih na uro.

V novi generaciji angleškega športnika so oblikovalci avtomobilu namenili močno spremenjen izgled, ki bistveno odstopa od dosedanjih modelov. Z njim so želeli ustvariti nekoliko bolj atletski, hkrati pa tudi napadalen videz. Najbolj opazni novi oblikovni elementi so samosvoje oblikovane sprednje in zadnje luči, kratki previsi čez blatnike in pa sprednja maska, ki je postavljena nekoliko nižje in sega do spodnjega roba odbijača.

Popolnoma prerojen tudi v notranjosti

Če smo bili zadnja leta vajeni, da je notranjost  vozil Aston Martin bolj kot ne uglajena ter polna zaobljenih linij, so oblikovalci pri novem Vantage-u poskrbeli, da se je agresivna zunanjost prenesla tudi v kabino. Ta je tako veliko bolj dinamično oblikovana, za večji kontrast pa je bila barva zunanjosti (lahko) prenesena tudi na nekatere detajle v notranjosti. So se pa pri Aston Martinu izognili pretirani uporabi zaslonov na dotik, infotainment sistem in klimatsko naprav bo voznik tako še naprej lahko upravljal s fizičnimi gumbi ali pa preko 8-palčnega zaslona na dotik.

Novi Aston Martin Vantage je zainteresiranim kupcem z dovolj denarja pod palcem ali na bančnem računu že na voljo, pri primerki pa bodo srečnežem dostavljeni v drugem četrtletju leta 2018. Se bodo pa cene nekoliko razlikovale glede na posamezne trge. V Veliki Britaniji bo tako zanj potrebno odšteti vsaj 120.900 funtov, v Nemčiji 154.000 evrov, najcenejši pa bo v ZDA, kjer bodo zanj zahtevali 149.995 dolarjev.

Jure Šujica
foto: Aston Martin

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"