Audi povečuje proizvodnjo pred septembrsko uvedbo standarda WLTP

Tako bodo lažje izpolnili potrebe trga, ko se bo septembra zaradi testiranj proizvodnja vozil nekoliko zmanjšala.

Audi povečuje proizvodnjo pred septembrsko uvedbo standarda WLTP (foto: Audi) Audi
5. 8. 2018

Zadnje dni je ena izmed glavnih tem pogovorov v avtomobilski industriji, še posebno pa v koncernu Volkswagen, skorajšnja uvedba standarda WLTP. A medtem ko zaradi zamud pri testiranju novih vozil v največjem podjetju koncerna celo prekinjajo proizvodnjo, so se pri Audiju odločili za popolnoma nasprotno potezo, saj bodo v avgustu še nekoliko povečali proizvodnjo novih avtomobilov.

Tako kot pri Volkswagnu se namreč tudi pri Audiju spopadajo s težavami pri prilagajanju modelne palete novim standardom. A namesto da bi proizvodnjo zaustavili, jo bodo, kot omenjeno, pospešili. Nov standard, ki bo začel veljati s 1. septembrom, bo namreč veljal zgolj za vozila, izdelana po tem datumu, ne pa tudi za starejša, čeprav bodo ta v prodajne salone prišla šele pozneje.

Pri podjetju iz Ingolstadta ob tem dodajajo, da zaradi omenjenih načrtov pričakujejo močna nihanja v proizvodnji, kakor tudi pri dobavi in posledično količini vozil, ki jih bodo v vsakem trenutku imeli na zalogi. Hkrati bo v tem letu nekoliko višji del kapitala, namenjen oddelku za raziskave in razvoj, ki je sicer odgovoren za uvajanje standarda WLTP. V prvi polovici leta je podjetje kupcem dostavilo 949.282 vozil, kar je dobrih 40.000 več kot v enakem obdobju lani, z 31,18 milijarde evrov pa so se za 1,17 milijarde evrov zvišali tudi prihodki podjetja.