Audi Prologue: prihaja Audi A9

20. 11. 2014
Deli

Mercedes ima S Coupe, Audi pa bo imel A9: dogajanje v razredu prestižnih kupejev bo postalo še bolj zanimivo.

Audi je na salonu v Los Angelesu predstavil konceptno vozilo z imenom Prologue. Gre za več kot 5 metrov dolg in skoraj 2 metra širok kupe, ki je tako malce manjši od njihove prestižne limuzine A8, a še vedno impozantno velik. S svojo obliko Prologue ne nakazuje le, kakšen bo, ko bo v serijski obliki kot Audi A9 prišel na trg, temveč namiguje tudi, kakšne bodo naslednje generacije A6, A7 in A8.

Pod motornim pokrovom konceptnega Prologua je skrit štirilitrski osemvaljni TFSI s 597 'konji', ki pa so mu dodali 48-voltni nežni hibridni sitem, ki skrbi za shranjevanje energije pri zaviranju, nato pa to energijo zagotavlja pomožnim agregatom (klima, hlajenje in podobno, regenerira pa lahko z močjo do 12 kW). Tako so porabo uspeli zmanjšati na 8,6 litra na 100 kilometrov, kljub temu pa skoraj dvotonski Prologue do 100 kilometrov na uro pospeši v le 3,1 sekunde. Ta hibridna tehnologija se bo pojavila tudi v prihajajočih Audijevih serijskih modeli, razen seveda v tistih, ki bodo že tako hibridni ali električni.

Notranjost je seveda konceptnemu vozilu primerno vizionarska, izstopa pa uporaba velikih OLED prikazovalnikov. Eden od njih je pod vetrobranskim steklom namesto klasičnih merilnikov, dva pa prekrivata praktično celotno širino armaturne plošče in sta namenjena upravljanju in spremljanju ostalih funkcij vozila, z brskanjem po spletu vred.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja