Audi s skoraj serijsko študijo napoveduje novi Q8

10. 1. 2017
Deli

Audi je s skoraj serijsko studijo Q8 Concept SUV v Detroitu napovedal svojega prihodnjega velikega športnega terenca, ki bo na ceste predvidoma zapeljal čez dobro leto.

Z dolžino 5,02 metra, širino 2,04 metra, višino 1,70 metra in medosno razdaljo 3,0 metra bo SUV kupe Audi Q8 velik avto, ki bo kljub strehi, ki se bo poševno spuščala proti zadku, nudil veliko prostora štirim potnikom in 630 litrom njihove prtljage. V notranjosti ji bo na voljo več velikih na dotik občutljivih zaslobnov, vozniku pa bosta na voljo izpopolnjena različica virtualnega kokpita in 'kontaktno-analogni' projekcijski zaslon, pri katerem se bo tehnologija 'razširjene resničnosti' zlivala s pogledom v realni in prikazom navideznega sveta.

Na sprednjem delu sicer izstopa velika maska hladilnika, ki jo obkrožata klinasta žarpmeta, ves avto nastopa precej mogočno in geometrijsko pravilno, oblikovalci pa so se s širokim stebričkom C med drugim spomnili tudi "PraQuattra".

Študijo so opremili s priključno hibridnim pogonskim sklopom in štirikolesnim pogonom z vektorskim preusmerjanje navora. V njegovem središču je turbobencinski motor 3,0 TFSI z močjo 333 'konj' in navorom 500 njutonmetrov, ki sodeluje z elektromotorjem z močjo 100 kilovatov in navorom 330 njutonmetrov, ki je vgrajen v 8-stopenjski menjalnik tiptronic. Skupaj razvijeta moč 330 kilovatov in navor 700 njutonmetrov, zato študijski Q8 v vsega 5,4 sekunde pospeši do 100 kilometrov na uro, v zrak pa izpušča 53 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Elektrika se shranjuje v litij-ionski baterijo s 104 prizmatskimi celicami in kapaciteto 17,9 kWh, ki omogoča okoli 60 kilometrov električne vožnje. Polnjenje na 7,2-kilovatnem polnilniku traja dobri dve uri in pol.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja