Audijev ekološki bencin

27. 5. 2015
Deli

Audijevi raziskovalci so razvili ekološki bencin "e-benzin", ki ga bodo v večjih količinah začeli predvidoma izdelovati prihodnje leto .

Potem, ko so pred dobrim mesecem izdelali prve uporabne litre plinskega olja "e-diesla" iz elektrike in ogljikovega dioksida, so Audijevi inženirji razvili še "e-bencin", popolnoma sintetično gorivo, pri čigar proizvodnji ne uporabljajo nafte. V njegovi sestavi je le 100-odstotni izooktan brez primesi heptana, benzena in žvepla, zato lahko govorimo o zares 100-oktanskem gorivu z zelo čistim izgorevanjem, ki omogoča visoka kompresijska razmerja in učinkovitost motorjev.

Audi bo novo gorivo preskušal v laboratorijih, njegov francoski partner Global Bioenergies pa bo v mestu Pomacle v bližini Reimsa izdelal poskusno linijo za proizvodnjo izobutena, osnovne surovine za "e-bencin", iz obnovljivih materialov. Za zdaj v proizvodnji uporabljajo tudi biomaso, ki pa naj bi jo počasi opustili in uporabljali le vodo, vodik, ogljikov dioksid in sončno svetlobo. Pri Audijevem projektu sodeluje tudi Fraunhoferjev inštitut za kemične in biotehnološke procese v Leuni v Nemčiji, kjer plinski izobuten s pomočjo vodika pretvorijo v tekoči izooktan.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja