Audijev "Robby" je tako hiter kot dirkači

18. 7. 2015
Deli

Audi je pri razvoju tehnologije za samostojno vožnjo avtomobilov "Audi Piloted Drive" že precej napredoval, saj je prototipni Audi RS7 z vzdevkom "Robby" dirkališče Sonoma v Južni Kaliforniji prevozil v času, ki ga težko dosežejo tudi dirkači.

"Robby" je namreč štiri kilometre dolgo dirkališče z višinsko razliko 49 metrov prevozil v dveh minutah in 1,01 sekunde, s čimer sicer ni postavil rekorda steze, ki ga je s časom minute in 20,683 sekunde julija 2000 z Audijem R8 dosegel britanski dirkač Allan McNish, je pa bil zelo hiter in povsem kos profesionalnim dirkačem v enakem avtomobilu.

Kot je povedal vodja Audijevega oddelka za razvoj zavor ter krmilnih in asistenčnih sistemov Thomas Müller, so sistem za samostojno vožnjo v Audiju RS7 z vsakim krogom prignali do njegovih meja, avtomobil pa je dosegal čase krogov, ki so bili boljši od časov izkušenih voznikov. Sistem "Audi Piloted Drive" je pri tem samostojno nadzoroval čisto vse vozniške funkcije, pa naj je to bilo med zaviranjem, pospeševanjem ali hitro vožnjo skozi ovinke.

"Robby" je svoje ime sicer dobil kot naslednik "Bobbyja", Audija RS7, ki je lani samostojno prevozil nemško dirkališče Hockenheimring in se tudi tam uvrstil med najhitrejše "voznike". Oba avtomobila sta opremljena s podobno tehnologijo za samostojno vožnjo in enakim 560-"konjskim" motorjem, a so Audijevi inženirji "Robbyju" zmanjšali težo za dobrih 400 kilogramov in ga tako precej približali serijskemu Audiju RS7. Omeniti velja še "Jacka", prototip Audija A7, ki je spomladi samostojno premagal pot med Palom Altom in Las Vegasom, potem pa je podvig ponovil tudi na nemških avtocestah in v gostem velemestnem prometu Šanghaja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja