Audiji prihodnosti bodo tudi leteli

19. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

V sodelovanju z Italdesignom in Airbusom so predstavili koncept vozila, ki bo omogočal avtonomno vožnjo in letenje po zraku.

Ob jutranjih ali popoldanskih prometnih konicah – še posebej v Ljubljani in kadar so na cesti (niti ne tako redka) vzdrževalna dela – si marsikdo zaželi, da bi kolono vozil pred seboj lahko preletel. Vsaj danes še vedno utopična ideja, ki pa bi lahko postala resničnost, vsaj če sodimo po najnovejšem Audijevem konceptu Pop.Up Next, ki v enem vozilu združuje avtomobil in dron.

Seveda govorimo o dronu, ki je nekoliko večji od tistih, ki se uporabljajo za zabavo ali izdelovanje fotografij iz zraka. Audi je namreč v sodelovanju z italijanskim oblikovalskim studiem Italdesign in proizvajalcem letal Airbus zasnoval vozilo, katerega osnova bo majhna kabina za dve osebi, ta pa bo nato lahko nameščena na modul za vožnjo po cesti ali pod trup omenjenega drona. Sodeč po prvih skicah bo vsak modul vseboval svoj pogonski sklop, zato je pričakovati, da bo kabina precej lahka.

Gre za vizijo, ki pa bi lahko postala resničnost

Vozilo bo v celoti avtomatizirano. V praksi to pomeni, da bo v kabini poleg dveh sedežev nameščen le še velik, 49-palčni zaslon z zabavnimi in drugimi vsebinami, ki se bo hkrati uporabljal tudi za opravljanje Pop.Upa. Za komunikacijo potnikov z vozilom bo tako skrbel sistem za prepoznavanje obraza in gibanja oči, različne funkcije pa bodo potniki lahko izbirali in upravljali tudi s pomočjo glasu in, jasno, tudi prek že omenjenega zaslona, ki bo občutljiv za dotik.

»Ko govorimo o najrazličnejših potrebah ljudi pri prevozu, je kreativnost nujna. Italdesign je inkubator za inovativne tehnologije in radikalne prototipe. Pop.Up Next je ambiciozna vizija, ki bi utegnila dolgoročno spremeniti naše življenje v mestih,« je dejal dr. Bernd Martens, član Audijevega odbora za dobavo in predsednik podjetja Italdesign.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja