Prvi vrh Autobesta: načrt za trajnostni razvoj Bukarešte

19. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Naslednje srečanje bo potekalo prihodnje leto, najverjetneje v Parizu, Istanbulu ali pa Amsterdamu, tematika sestankov pa bo najverjetneje povezana s problematiko omenjenih mest.

O izboru nagrad AutoBest v Avto magazinu pišemo precej pogosto. Ne nazadnje gre za eno izmed bolj uveljavljenih tovrstnih nagrad v Evropi, letos pa je bil organizirana že 17. podelitev nagrad. Pri izboru sicer sodeluje številčna komisija iz kar 31 evropskih držav, član komisije pa je tudi urednik naše revije. A čeprav se zdi, da gre pri vsem skupaj le za podeljevanje nagrad, dejavnosti AutoBesta presegajo okvire (zgolj) klasičnega izbora.

Pred dnevi je tako v romunski prestolnici Bukarešta, natančneje v amfiteatru Alexandru Ion Cuza, kjer je romunska gospodarska in industrijska zbornica, potekalo prvo srečanje, forum pod okriljem Autobesta in v sodelovanju s tamkajšnjo mestno hišo z naslovom Avtonomna vožnja. Idealne rešitve? Kako? Kdaj? – Pametne rešitve za mesto Bukarešta. V sklopu srečanja so udeleženci razglabljali o rešitvah za trajnostni razvoj mesta, v sklopu katerih so proučevali možnosti avtonomnega transporta, del pozornosti pa je bil namenjen tudi novodobnim 'start-upom' zunaj avtomobilske industrije, predvsem s področja spletne varnosti.

Poleg članov Autobestove žirije iz 17. držav so se foruma udeležili še številni pomembni romunski posamezniki s področja okolja in prometa. Med udeleženci so bili tako Calin Popescu Tariceanu, predsednik romunskega senata in poznavalec avtomobilske industrije, predsednik Gospodarske in industrijske zbornice Romunije Mihai Daraban in manager mesta Bukarešta Sorin Chirita. Glavni govornik in povezovalec dogodka je bil sicer dr. Wolfgang Epple, nekdanji vodja oddelka za razvoj v skupini Jaguar-Land Rover. Z vzdevkom Q (enak vzdevek je imel slavni inženir v seriji filmov o Jamesu Bondu) in dolgoletnimi izkušnjami tako pri JLR kot pri BMW-ju velja za enega največjih tehničnih strokovnjakov v avtomobilski industriji.

»To je nova pobuda, ki smo jo sprožili pri organizacijskem odboru izbora AutoBest. Vrh ni naključje, temveč gre za nadaljevanje zgodbe, začete s podpisom dokumenta 'AutoBest Credo' v Lizboni pred več kot enim letom. Povezovanje strokovnjakov in managerjev v mestni hiši je najboljši način iskanja pravih rešitev in njihovega udejanjanja. Ob koncu vrha zato menimo, da je misija opravljena, saj so udeleženci hkrati dobili čistejšo sliko razvoja prihodnosti, hkrati pa seznam stvari in dejavnosti, ki jih je treba postoriti,« je ob koncu srečanja zadovoljno dejal njegov predsednik in ustanovitelj izbora AutoBest, Dan Vardie.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja