Izbor Autobest: to je avto, ki je prepričal vseevropsko žirijo

16. 12. 2020 | Matjaž Korošak
Deli

Letošnji izbor je bil zanimiv v marsičem - predvsem pa so morali žiranti iz 32 držav izbirati kar med sedmimi finalisti, kar je še dokaz več, kako zelo je iznačena ponudba tudi v tem segmentu

Sedem finalistov se je torej letos pomerilo za naslov v sklepnem delu izbora Autobest, kjer žiranti izbirajo najboljši nakup v segmentu vozil do 20.000 evrov (pred dajatvami). Gre torej za izbor avtomboila, ki ponuja kupcu kar največ vsebine za odštet denar. Med sedmimi finalisti je žirijo, ki jo sestavlja 32 novinarjev iz ravno toliko evrsipkih držav, letos najbolj prepričal prav novi Seat Leon.

Tudi tokrat je šlo precej na tesno, saj je Seat Leon s skupno 12.685 točkami dosegel prvo mesto in tako le ze 532 točk premagal Škodo Octavio. V odstotkih je razlika v skupnem številu dodeljenih točk le 0,69 odstotka! Na tretje mesto se je uvrstil novi Peugeot 2008 s skupno 11.636 točkami, kar je spet le 517 točk manj od drugouvrščenega modela.

»Letošnje leto je bilo v mnogih pogledih izjemno. V žiriji AUTOBEST smo pozdravili sedem finalistov, kar je v dveh desetletjih tega izbora redka situacija. To je tudi dokaz zmogljivosti industrije, da predstavi izjemne nove modele z jasnim poudarkom na procesu elektrifikacije. Predvsem pa smo imeli močno konkurenco med Seatom Leon in Škodo Octavio. Oba nova modela znamk iz skupine VW sta odlična avtomobila, ki si zaslužita zmago. Ker pa imamo lahko le enega zmagovalca, je žirija glasovala in tako imamo zmagovalca: Seat Leon. Čestitamo vsem, ki sodelujejo pri tem projektu, od inženirjev in oblikovalcev do ljudi, ki izdelujejo LEON,« je izjavil Ilia Seliktar, predsednik žirije.

Hkrati je žirija podelila še nekaj 'stranskih', čeravno odmevnih nagrad. Tako je letošnji nagrajenec MANBEST Herbert Diess, predsednik uprave skupine VW. Herbert Diess je bil med največjo krizo v zgodovini podjetja imenovan za izvršnega direktorja koncerna Volkswagen in trenutno vodi preoblikovanje pri Volkswagnu.

Člani žirije AUTOBEST so podelili Renaultovi tehnologiji E-TECH nagrado TECHNOBEST 2020. Ta hibridna inovacija je uspela resnično prenesti tehnologijo iz dirkališča v serijski avto. Z osnovo iz F1 je Renault uspel trgu ponuditi učinkovito in cenovno ugodno rešitev, ki resnično prinese napredek v vsakodnevni rabi.

Honda e je dobitnica nagrade ECOBEST 2020. Električno gnana in inteligentna Honda e je iznajdljivo in čisto električno vozilo, popolnoma optimizirano za rabo v urbanih in priurbanih centrih.

Kot vedno bo žirija tudi te nagrade svečno podelila prejemnikom na gala prireditvi, ki bo v prvi polovici naslednjega leta (lani na primer v Mainzu), toda zaradi pandemije vodstvu še ni uspelo določiti kraja in časa svečane podelitve. 
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja