Avant2Go: brezemisijska povezava Ljubljane z brniškim letališčem

13. 10. 2016
Deli

Zelena prestolnica Evrope in brniško letališče, ki ji rečemo tudi slovensko okno v svet, sta po zaslugi sistema Avant2Go Car Sharinga odslej povezana tudi brezemisijsko. Za uporabnike, ki prek pametnega telefona rezervirajo, aktivirajo in nato uporabljajo avtomobile samo takrat, ko jih dejansko potrebujejo, ponujajo električne avtomobile znamke BMW, Smart in Renault.  

"Mogoče je to majhen dogodek, vendar je velik mejnik v trajnostni mobilnosti," je dejal prokurist podjetja Avant car Matej Čer, nato pa nadaljeval: "Prihajamo namreč v tretjo revolucijo. Če je bila prva uvedba vlaka, druga dostopnejšega avtomobila Forda T, potem lahko tretjo revolucijo delimo na električni pogon, avtomobile brez lastništva in avtonomna vozila. Zato je odprtje postajališča za souporabo električnih vozil Avant2Go na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana zelo pomembna v smeri trajnostne mobilnosti."

Ob slovesnosti, na kateri so se zbrali tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, župani vpletenih občin (tudi Zoran Janković) ter poslovodni direktor Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir, so poudarili potrebo po tesni povezavi lokalnih skupnosti in državnih služb. "Trajnostna mobilnost je zelo pomembna, saj je promet kriv za 40 odstotkov toplogrednih plinov. Zato smo tudi kot država poskrbeli za 26 hitrih polnilnic na naših avtocestah in subvencije preko Eko sklada za vozila, ki našo naravo manj onesnažujejo, hkrati pa prilagajamo tudi zakonodajo spremembam prometa, ki se že dogajajo. Čeprav podpiramo uporabo alternativnih načinov premikanja, recimo kolesarjenje, pešačenje in uporaba javnih prevozov, smo zaradi manjšega onesnaženja in skromnejšega hrupa podprli tudi električna oziroma hibridna vozila," je dejal minister.

Na koncu je Čer še povedal, da so končali prvo fazo, ki vključuje 12 različnih lokacij, 33 električnih vozil, 21 lastnih polnilnih postaj in seveda brezplačno mobilno aplikacijo (App store, Google Play), hkrati pa je že napovedal, da bodo do konca leta imeli že 50 vozil (tudi z daljšim dosegom), 20 lokacij in dodatne pakete za družine ter podjetja. Cilj do leta 2018 je več kot 500 vozil, seveda s primernim povečanjem lokacij in polnilnih postaj. 

Cena za vožnjo od Ljubljane do brniškega letališča ali obratno je postavljena približno med prevozom GoOptija in taksija, to je med 11 in 16 evri (odvisno od izbranega vozila in morebitne nočne tarife).      

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"