Avtomobilska zvezda filma Ford v Ferrari na dražbi presegla vsa pričakovanja

20. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Končni znesek je za več kot 100.000 evrov presegel pričakovanja strokovnjakov.

Najbolj pričakovan avtomobilski film z naslovom Rivals ali Ford v Ferrari si je doslej zagotovo ogledala večina avtomobilskih navdušencev po svetu. Nenazadnje gre za enega najbolje sprejetih filmov leta 2019, ki je ob tem prejel tudi štiri nominacije za Oskarje. Seveda so k pravemu vzdušju in zgodbi v veliki meri pripomogli tudi avtomobili, uporabljeni na snemanju. Le-ti pa so bili pred dnevi tudi glavne zvezde avtomobilske dražbe, ki jo je na drugi strani Atlantika organizirala dražbena hiša Mecum.

Na njej se je med drugim pojavil tudi eden izmed dveh dirkalnikov, ki jih je v filmu v vlogi Kena Milesa vozil Christian Bale. Natančneje, gre za repliko Forda GT40 Mk II, s katerim je ob koncu filma pripeljal skozi cilj dirke za 24 ur Le Mansa ob boku Bruceu McLarnu. Jasno, zaradi vrednosti originalnih dirkalnikov in njihove redkosti so v filmu uporabili natančne replike proizvajalca Superformance, dotični avtomobil pa sta med drugim podpisala tudi vodja Milesove ekipe Charlie Agapiou ter Milesov sin Peter.

Prodan že drugič

Superformance takšne replike sicer izdeluje tudi za prosto prodajo, pri čemer je za novo vozilo brez motorja potrebno odšteti dobrih 110.000 evrov, običajno pa nato vanj vgradijo 7-litrski Fordov motor. V filmski avtomobil je bil na drugi strani vgrajen Roushev 8,3-litrski osemvaljnik z močjo okrog 600 'konjev' oziroma 441 kilovatov ter petstopenjski ročni menjalnik.

Strokovnjaki so pred začetkom dražbe pričakovali, da bodo za filmski avtomobil, ki je sicer že drugič menjal lastnika (ustvarjalci so namreč avtomobil prodali v roku 48 ur po koncu snemanja filma)iztržili med 275.000 in 325.000 dolarji. A so se močno ušteli. Neimenovani kupec je namreč za filmsko zvezdo odštel kar 440.000 dolarjev ali 396.000 evrov. Še en dokaz več o tem, kako priljubljen je film med avtomobilskimi navdušenci.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"