Premiera: Bayon je novi najmanjši Hyundaijev SUV

2. 3. 2021 | Mitja Sagaj
Deli

Bayon nadaljuje produktno ofenzivo južnokorejske znamke, saj je že sedmi novi model v zgolj letu dni! Veste, od kod je dobil ime?

Novi mali Hyundaijev SUV Bayon ni križanec le po konceptu, ampak tudi po obliki. Na prvi pogled zelo podoben večji Koni, a podrobnejši pogled razkrije, da je pravzaprav številne poteze na zunanjosti podedoval po oblikovno agresivnejšem Tucsonu. Še najbolj poseben je zadek, ki bo zagotovo obračal glave.

Natanko 418 centimetrov dolg, 177,5 centimetra širok in 149 centimetrov visok malček z 258 centimetrov dolgo medosno razdaljo si platformo deli z modelom i20, a je seveda postavljen višje od tal (kar 18,3 centimetra v kombinaciji s 17-palčnimi platišči) in bo znal odlično nagovoriti kupce v še zmeraj vse bolj priljubljene segmentu kompaktnih SUV-ov.

Ime je francosko

Zasnovan je z mislijo na evropskega kupca in, čeprav se to morda na prvi pogled ne zdi, ima evropsko tudi ime. Bayonne je glavno mesto francoske pokrajine Baskije in hkrati eno najlepših mest na jugozahodu Francije.

Bayon je že sedmi novi Hyundai v zadnjih dvanajstih mesecih oziroma kar 20. novost znamke, če bi upoštevali še vse karoserijske različice in pogonske nadgradnje, kar pomeni, da je bilo pandemijsko leto za Hyundai pravzaprav rekordno.

Novinec sledi oblikovni filozofiji, ki jo pri znamki imenujejo Sensuous Sportiness, a poznavalci i20 bodo hitro prepoznali kabino, ki sledi trendom digitalizacije, tudi z v celoti digitalizirano instrumentno ploščo in velikim zaslonom na vrhu osrednje konzole. Oba imata diagonalo 10,25 palca.

Na voljo tudi kot blagi hibrid

Čeprav Hyundai številnih podrobnosti o novem modelu še ne razkriva, pa se ve, da bodo na voljo tudi vsi znani varnostni asistenčni sistemi, vključno s sistemom za preprečevanje trkov, ki zaznava tudi pešče in kolesarje, pa aktivnim radarskim tempomatom in tudi sistemom, ki zna zavreti v primeru nasprotnega prometa pri zavijanju levo v križišču.

Bayon si bo i20 delil tudi motorno paleto in menjalnike (trije motorji s 84, 100 in 120 'konjskimi močmi'), hkrati pa bo v kombinaciji z inteligentni ročnim menjalnikom na voljo tudi blagi hibrid z 48-voltno močjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"