Bentley z Bentaygo na Pikes Peak

18. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Preizkušnja bo na sporedu že ta teden, pri Bentleyju pa v želji po zmagi ničesar ne prepuščajo naključju.

Letošnja 96. dirka na ameriško goro Pikes Peak v zvezni državi Kolorado se v veliki meri vrti okrog Volkswagnovega električnega dirkalnika I.D. R Pikes Peak, o katerem smo tudi pri nas že kar nekaj napisali. Gre namreč za prvi uradni nastop (če seveda ne štejemo predstavitev na avtomobilskih salonih) katerega izmed predstavnikov električne znamke Volkswagnovih vozil I.D. v javnosti.

Udeležbo na legendarni gorskohitrostni preizkušnji pa je zdaj napovedalo tudi Volkswagnovo hčerinsko podjetje, britanski proizvajalec prestižnih avtomobilov Bentley. V Crewu so namreč prav danes predstavili svoj dirkalnik, preizkušnje pa se bodo udeležili z največjim vozilom znamke, športnim terencem Bentaygo, s katerim bodo nastopili v razredu tovarniško predelanih križancev.

V vozilu tudi slovensko znanje

Pravila razreda, v katerem bodo nastopili, dovoljujejo proizvajalcem le minimalne spremembe na vozilih. Bentayga je zato obdržala standardni 12-valjni motor v zasnovi črke W, spremenjen pa je le izpušni sistem, ki so ga posebej za omenjeni avtomobil izdelali pri slovenskem podjetju Akrapovič. Iz notranjosti vozila so inženirji, ki jih je vodil dirkač in dvakratni absolutni zmagovalec preizkušnje Rhys Millen, odstranili za skupno 300 kilogramov oblog, sedežev in druge opreme, vanjo pa namestili dirkaški sedež, gasilni aparat in zaščitno kletko.

»Nadgradili smo Bentaygine izredne zmogljivosti in izdelali avtomobil za dirko na Pikes Peak, ki se je na prvih testih z dirkaško ekipo Bentley Motorsport izkazal za hitrega in hkrati varnega. Za to preizkušnjo namreč potrebujemo avtomobil, ki zaradi številnih zavojev zavira in pospešuje zelo hitro. Kombinacija 600-'konjskega' motorja z 900 njutonmetri navora in ogljikovo-keramičnih zavor pomeni, da lahko ta avtomobil zavira in pospešuje neverjetno hitro. To je tudi tisto, na kar bom med dirko računal. Komaj čakam na začetek preizkušnje ta teden,« je dogajanje ob predstavitvi dirkalnika opisal Millen, ki hkrati računa na postavitev rekorda v svojem tekmovalnem razredu, za kar bo moral voziti s povprečno hitrostjo vsaj 100 kilometrov na uro.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"