BiH nadaljuje s širjenjem avtocestne mreže, objavljen nov projekt, vreden 300 milijonov evrov

Do sedaj so v Bosni in Hercegovini zgradili 140 kilometrov avtocest, z novo pridobitvijo jih bodo imeli 182 kilometrov.

BiH nadaljuje s širjenjem avtocestne mreže, objavljen nov projekt, vreden 300 milijonov evrov (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2022

Dela se bodo začela 2. septembra, rok za konec gradnje je pet let, je napovedal vršilec dolžnosti direktorja podjetja Autoputevi Republike Srbske Slobodan Stanarević.

Cesto bo gradila kitajska družba prek podjetja SDHS-CSI BH, ki ga je ustanovila v Banjaluki. Kitajski investitorji jo želijo končati pred rokom, da bi se čim prej začelo 30-letno koncesijsko obdobje.

Podrobnosti dogovora med ministrstvom za promet Republike Srbske in kitajskimi investitorji niso znane, saj je dogovor na željo Kitajcev ostal tajen. Znano je le, da pogodba o koncesiji predvideva, da bo Republika Srbska 30 let plačevala letno nadomestilo za uporabo ceste v znesku 32,5 milijona evrov. Tega naj bi zagotovili s prihodkom od cestnin. Preostanek bo, če bo treba, pokrila iz proračuna.

Organizacija Transparency International v BiH poskuša rešiti tajnost koncesijske pogodbe po sodni poti, v začetku leta pa je vložila tudi upravni spor proti ministrstvu za promet Republike Srbske.

"Pogodba tako visoke vrednosti, za katero obstaja tudi povečano zanimanje javnosti, bi morala biti dostopna v vsaki demokratični družbi. Pojasnilo ministrstva, da izvajalec kot tretja stran ne dopusti javne objave, je zares problematično, saj je podpisnik pogodbe tudi ministrstvo, in to v imenu vseh državljanov," je povedal Damjan Ožegović iz Transparency International za banjaluški spletni portal Buka.