BMW bo nemškim voznikom omogočil brezplačno vrnitev na lizing kupljenih dizlov

15. 3. 2018
Deli

Poteza nemškega proizvajalca je odziv na nedavno odločbo upravnega sodišča v Leipzigu o prepovedi uporabe starejših dizlov v mestih.

Pred časom je nemško (in tudi mednarodno) javnost razburila novica, da je upravno sodišče v Leipzigu sprejelo sklep, s katerim omogoča lokalnim oblastem, da lahko sama začnejo postopno prepoved vstopa dizelskih avtomobilov, ki ne dosegajo zahtevanih okolijskih standardov mestnih središč. V praksi je to težava za predvsem za lastnike starejših avtomobilov, ki si novejša vozila že tako težje privoščijo.

Glede na to, da so bili do izbruha afere Dieselgate med nemškimi avtomobilskimi proizvajalci dizelski avtomobili izredno priljubljeni, bodo posledično v prihodnjih letih ti precej hitro izginjali s cest. Na to pa se je v želji po tem, da obdrži svoje stranke in jih hkrati spodbudi k nakupu novejših vozil, odzval tudi BMW, ki je napovedal, da bo z današnjim dnem lastnikom BMW-jev z dizelskimi motorji, ki so svoj avtomobil kupili na lizing prek tovarne, omogočil vračilo avtomobilov brez dodatnih stroškov.

Dizelski motorji se še ne bodo poslovili

A zamenjava ne bo mogoča za vsa vozila. Poleg tega, da bo ukrep, kot omenjeno, zajemal le vozila, ki bodo prek lizinga pridobljena neposredno v tovarni, bodo to ugodnost lahko koristili samo kupci, ki živijo ali delajo v premeru 100 kilometrov od mesta, v katerem je bila izdana prepoved uporabe dizelskih vozil. V poštev pridejo seveda le vozila, ki ne bodo dosegala postavljenih standardov EURO5.

Odločitev podjetja je Peter van Binsbergen, vodja prodaje in trženja BMW-ja v Nemčiji, pospremil s komentarjem, da so dizelski motorji še vedno primerni tudi za uporabo v prihodnosti. »Dizelski motorji so trenutno eni izmed najbolj učinkovitih pogonskih sklopov v avtomobilih, poleg tega pa so po zaslugi večstopenjskega filtriranja izpušnih plinov tudi zelo čisti.« Pri BMW-ju zato pričakujejo, da dokončne prepovedi dizelskih avtomobilov še lep čas ne bo.

Poleg možnosti menjave starejšega dizla za novejšega bodo pri BMW-ju strankam, ki se bodo odločile za nov avtomobil, ponudili še dodaten popust pri nakupu novega vozila. Ta bo znašal do dva tisoč evrov, a bo namenjen le avtomobilom, ki dosegajo standard EURO 6 in katerih izpuh CO2 ne presega 130 gramov na prevožen kilometer.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"