BMW M4 GTS - najhitrejši serijski BMW doslej

9. 10. 2015
Deli

BMW M4 GTS je najhitrejši avtomobil, ki ga je bavarska tovarna kdajkoli ponudila kupcem, kar so dokazali tudi na severni pentlji dirkališča Nürburgring. Prevozil jo je v 7 minutah in 28 sekundah, s čimer je bil skoraj pol minute hitrejši od standardnega M4.

Posebno naravo avtomobila nakazuje tudi njegova zunanjost, na kateri izstopajo BMW-jeve prve svetilke OLED na serijskem modelu. Da bi prihranili pri teži, so mu odstranili zadnjo klop, prednja sedeža pa izdelali iz ogljikovih vlaken. Po zaslugi lahke gradnje je težak le 1.510 kilogramov, vsi elementi podvozja pa so usklajeni z zahtevami hitre vožnje.

3-litrski biturbo bencinski šestvaljnik razvija moč 500 "konj", kar je dovolj, da BMW M4 GTS v 3,8 sekunde doseže 100 kilometrov na uro. Elektronika ga ustavi pri 305 kilometrih na uro. Ob tem porabi le 8,3 litra goriva na sto kilometrov in v zrak izpusti 194 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

BMW M4 GTS bo omejen na vsega 700 primerkov. Javnosti se bo predstavil na avtomobilskem salonu v Tokiu, naprodaj pa bo marca prihodnje leto. BMW bo z njim obeležil tudi 30-letnico BMW-ja M3, ki so ga prvič izdelali leta 1986.