BMW povečuje prisotnost na Kitajskem

10. 7. 2018
Deli

Ob prisotnosti kitajskega premierja Lija Keqianga in nemške kanclerke Angele Merkel sta BMW in Brilliance podpisala dolgoročno pogodbo, v skladu s katero bosta razširila sodelovanje v njunem skupnem kitajskem podjetju BMW Brilliance Automotive (BAA). Pomemben del širitve sodelovanja bo tudi prodaja v BBA izdelanih električnih BMW-jev iX3 na trgih zunaj Kitajske.

BMW je sicer lani na Kitajskem prodal okoli 560 tisoč avtomobilov, kar je dvakrat več kot v ZDA in Nemčiji skupaj, kar pomeni, da je Kitajska zanj zelo pomemben trg. Dve tretjini vseh lani na Kitajskem prodanih BMW-jev je poleg tega prišlo iz tovarn skupine BBA, zabeležili pa so tudi dvamilijonti BMW-jev avtomobil, ki je prišel iz kitajske tovarne. BBA poleg tega ni zgolj proizvajalec avtomobilov, ampak ima tudi močan raziskovalno razvojni oddelek, v katerem je zaposlenih več kot 800 strokovnjakov, dve tretjini od teh so Kitajci.

Maja je BBA začel za kitajski trg proizvajati tudi BMW X3, šesti model, ki ga BMW izdeluje na Kitajskem, leta 2020 pa bo v tovarni v Shenyangu predvidoma stekla proizvodnja električnega križanca BMW-ja iX3, ki ga bodo izvažali na trge zunaj Kitajske. BMW v Shenyangu sicer izdeluje baterije za svoje elektrificirane modele.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"